Politie haalt Britse site met illegale muziek uit de lucht

Londen, 24 okt. De Britse en Nederlandse politie hebben gisteren de muzieksite Oink uit de lucht gehaald. Oink is een van de grootste illegale bronnen ter wereld van nog niet uitgebrachte muziek.

De politie in de Noord-Engelse stad Middlesborough arresteerde de 24-jarige eigenaar van de site. De man wordt fraude en schending van auteursrecht ten laste gelegd. De Nederlandse FIOD-ECD nam gisterochtend in een bedrijfsruimte op Schiphol apparatuur in beslag waarop de Engelse piratensite draaide. De invallen in Nederland en Engeland volgden na een twee jaar durend onderzoek naar Oink. Op de site, die alleen toegankelijk is voor betalende leden en op uitnodiging, kunnen gebruikers muziek plaatsen en ophalen die nog niet in de winkel ligt. Circa 180.000 mensen zouden lid zijn van Oink. Het lekken van zogeheten pre-releases is volgens de muziekindustrie een van de meest schadelijke vormen van piraterij. Experts schatten dat alleen al dit jaar via Oink meer dan zestig titels illegaal zijn verspreid die nog niet te koop waren in de winkel. Piraterij is een van de oorzaken van de dalende verkoop van muziek. Volgens de sector is de omzet in de afgelopen zes jaar met meer dan een derde gedaald. De industrie en justitie en politie proberen websites aan te pakken die zich schuldig maken aan inbreuk op het auteursrecht. Internetpiraten wijken inmiddels uit naar andere sites.