Optimisten genezen niet sneller van hoofd- en halskanker

Rotterdam. Een positieve of negatieve instelling beïnvloedt het verloop van kanker in het hoofd- en halsgebied niet. Dit schrijft psycholoog James Coyne van de Universiteit van Pennsylvania in het tijdschrift Cancer van december. Gemeten emotioneel welzijn heeft geen relatie met de overleving van de patiënten. Leeftijd, inkomen, burgerlijke staat en roken allemaal wel. In het begin van de studie vulden ruim 1.000 patiënten vragenlijsten in over hun lichamelijke en geestelijke toestand. Bij stellingen als `Ik voel me verdrietig` of `Ik verlies de hoop dat ik de strijd tegen kanker kan winnen`, gaven ze aan in welke mate zij zich in de stelling konden vinden. Het geloof in het heilzame effect van een positieve instelling op kanker is wijdverspreid en hardnekkig. Maar de impliciete boodschap dat achteruitgang en overlijden een kwestie van `eigen schuld` zijn, is niet aangetoond.