Murphy brengt eigenwijze dansvloernostalgie

cd pop

Roísín Murphy: Overpowered

EMI

Het mooiste nummer op Ruby Blue, het solodebuut van Roísín Murphy, was If We’re In Love: een schitterende ode aan het aloude Salsoul-discogeluid. Fans van de springerige triphop van Moloko zullen het betreuren, maar op Overpowered zet ze die lijn van disco/vroege dance vrolijk voort.

Hitsige discogrooves, duizelingwekkend cirkelende acid-baslijnen, opwekkende housebeats, Italo-riedels, ja, zowaar de koebel die zijn ritmische accenten legt in Cry Baby: het is er allemaal, mee dankzij de inbreng van gastproducers als Groove Armada, Richard X, Parrot en Seiji.

Zelfs de lichtjes melancholieke, naar dub riekende leegte uit de beste remixen van discolelegenden Walter Gibbons en Larry Levan is af en toe raak getroffen. En toch klinkt Overpowered niet uitsluitend als een oefening in dansvloernostalgie. Want daarvoor zijn de meeste producties toch weer te eigenwijs en is Murphy’s eigen persoonlijkheid ook weer te overweldigend.