Machteloos PSV komt tekort

In een grimmige wedstrijd kwam vooral scheidsrechter Webb vaak in actie.

Zelfs met een man meer kwam PSV niet tot scoren in het Champions-Leagueduel.

Arbiter Webb geeft in de 65ste minuut Deivid (Fenerbahçe) de rode kaart na een overtreding op PSV’er Mike Zonneveld. Foto Reuters Fenerbahce SK's Deivid (bottom) reacts after receiving a red card during their Champions League Group G soccer match against PSV Eindhoven in Eindhoven October 23, 2007. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS) REUTERS

PSV had gisteravond maar één doel voor ogen en dat was winnen van Fenerbahçe. Een gelijkspel (0-0) was echter het maximaal haalbare voor de Eindhovense ploeg die machteloos opereerde, zelfs in de laatste 25 minuten toen de Turkse formatie door een rode kaart voor Deivid met een man minder speelde.

Een zege was nodig om de kansen op de eerste twee plaatsen die recht geven op ‘overwintering’ in de Champions League te vergroten. Aanvankelijk leken PSV en Internazionale in groep G favoriet, maar al op de eerste speeldag van de huidige editie van de Champions League verraste Fenerbahçe met een triomf op Inter (1-0). In Moskou sleepte de Braziliaans getinte ploeg, die wordt getraind door de legendarische Zico, vervolgens een punt uit het vuur tegen CSKA (2-2).

Na bestudering van het team kwamen de geschrokken PSV-trainer Ronald Koeman en zijn secondant Tonny Bruins Slot tot de conclusie dat Fenerbahçe sterker is dan ze hadden verwacht. Terwijl ze tegen deze ploeg vier punten uit twee wedstrijden meenden nodig te hebben.

Het Champions-Leagueduel van gisteravond had in het teken moeten staan van de terugkeer van Mateja Kezman in het stadion van PSV. De 28-jarige spits, die driemaal topscorer van Nederland was en één keer zelfs met 35 treffers, moest echter met een liesblessure in Istanbul achterblijven. Kezman wilde zó graag terugkeren op Eindhovense bodem dat hij de bereidheid toonde met een pijnstillende injectie te spelen. Daar wilde coach Zico echter niets van weten. De Braziliaan weigerde onnodige risico’s te nemen.

Kezman hoopte tegen PSV ongetwijfeld in een vertrouwde omgeving stilletjes een doelpunt te kunnen maken. Dat heeft hij nodig om de venijnige kritiek van de Turkse media op zijn functioneren te doen verstommen. In de Turkse competitie heeft de Serviër het moeilijk. Hij maakte tot nog toe geen enkel doelpunt voor Fenerbahçe, maar incasseerde wel drie keer een rode kaart.

Zonder Kezman maakte de ploeg uit Istanbul in de eerste helft ook een sterke indruk. PSV startte goed met onder andere een scherp ingedraaide vrije trap van Kenneth Perez. Jan Kromkamp kopte de bal voor het doel, maar daar stond niemand om af te ronden. Na een kwartier ging Fenerbahçe beter combineren. De zes Brazilianen in het team demonstreerden wat sambavoetbal, maar tegelijkertijd werd de wedstrijd grimmiger. Verschillende spelers vochten vetes uit. Dirk Marcellis, die verrassend was verkozen boven Mike Zonneveld als linksback, incasseerde als eerste een gele kaart. Bij zijn debuut in en tegen Liverpool werd het negentienjarige talent zelfs van het veld gestuurd. Hij had het nu moeilijk met snelle vleugelspelers als Gokhan Gonul.

Eric Addo liet zich intimideren door Semih Senturk. De aanvaller deelde eerst met een schijnbeweging een elleboogje uit, waarna Addo zich niet kon beheersen en richting zijn gezicht spuugde. Het ontging arbiter Howard Webb. De Engelsman zag ook niet dat kort voor rust Deniz Baris, die net een gele kaart had geïncasseerd, bij een scrimmage voor het doel bewust op het been van Kromkamp ging staan. In de drie minuten extra tijd werden drie gele kaarten uitgedeeld, ook één aan Danko Lazovic. Wellicht was de Turkse ploeg geïrriteerd omdat sterspeler Alex na 35 minuten niet meer verder kon door een overtreding op zijn enkel van PSV’er Timmy Simons.

Na rust pakte Webb al snel de draad weer op en gaf een gele kaart aan Jefferson Farfan voor het wegtrappen van de bal bij een dood spelmoment. Semih Senturk was twee keer dicht bij een treffer. Eenmaal omdat Heurelho Gomez, die met pijn in zijn knie speelde, de bal losliet. Addo bracht net op tijd redding. Kort daarna werd de Ghanees vervangen door Zonneveld en trad Danny Koevermans in het strijdperk voor Edison Mendez. Met die wissels schakelde Koeman over op het 4-3-3-systeem. Webb liet vervolgens weer van zich spreken door in de 65ste minuut Deivid van het veld te sturen na een trap op de enkels van Zonneveld.

Met een man meer en het nieuwe concept, kon PSV iets meer druk zetten. Maar meer dan een kopbal van Koevermans leverde dit niet op.