Maar 20 miljoen voor Groenink

Rijkman Groenink verdiende 20 miljoen met de verkoop van zijn aandelen.

Dat is 6 miljoen minder dan de Tweede Kamer dacht.

ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink heeft vorige week per saldo 19,9 miljoen euro verdiend met de verkoop van zijn aandelen en kooprechten (opties) op aandelen ABN Amro.

Het bedrag valt 20 procent lager uit dan de 26 miljoen euro die diverse leden van de Tweede Kamer vorige week noemden in een debat over de hoogte van de zogenoemde vertrekregeling van Groenink. Het is eveneens minder dan de „minimaal 25 miljoen euro” die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eerder als opbrengst had aangemerkt.

De bestuurders en commissarissen van ABN Amro verkochten vorige week vrijwel al hun effecten, zo blijkt uit het register van transacties van de financiële toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Samen verdienden de zes bestuurders van ABN Amro 70 miljoen euro door hun effecten te verkopen. Dat is minder dan het bedrag van ongeveer 80 miljoen euro dat topman Jan Bennink van babyvoedingsbedrijf Numico in z’n eentje verdiende op de verkoop van zijn effecten na de recente overname ter waarde van 12,5 miljard euro door het Franse Danone.

De bestuurders en commissarissen van ABN Amro hadden eerder al gezegd dat zij hun aandelen en andere effecten pas zouden verkopen als het bankenconsortium zijn bod op ABN Amro ter waarde van 70 miljard euro uit zou voeren. Dat is inmiddels gebeurd. Het consortium, bestaande uit Royal Bank of Scotland, de Spaanse bank Santander en de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis, bezit volgens hun laatste opgave nu 86 procent van ABN Amro.

In de opbrengst van 70 miljoen euro zitten geen betalingen voor gouden handdrukken, vertrekpremies of bonussen om te blijven na de overname. Volgens zijn arbeidsovereenkomst kan Groenink aanspraak maken op een afvloeiingsregeling.

De ABN Amro-topman kan nog 1,6 miljoen euro extra verdienen als de commissarissen op 1 november een positieve beslissing nemen over of hij ook een laatste pakket van 42.000 aandelen krijgt toegewezen. Dit is gekoppeld aan de behaalde resultaten van de bank en het aandeelhoudersrendement ten opzichte van ander financiële instellingen. Door de overnamestrijd is de beurskoers en daarmee het aandeelhoudersrendement sterk gestegen. Voor de andere bestuurders ligt de mogelijke extra opbrengst dankzij dit pakket aandelen op ruim 1,1 miljoen euro per persoon. Op 1 november publiceert de bank resultaten over het derde kwartaal en treedt Groenink af.