Jaar van de bonjourbonus

Die ene brief die het jaar maakt of breekt. Dat is waar de zakenbankiers op Wall Street in New York en in de Londense City ieder jaar weer in de laatste twee maanden van het jaar op zitten te wachten. Is de bonus nog hoger dan een jaar geleden?

Dit jaar kan er een hele andere brief bij ze bezorgd worden. U bent slachtoffer van de kredietcrisis, u wordt ontslagen, u gaat niet langs Start en u ontvangt geen bonus.

Op Wall Street is het al raak. De ene na de andere bank kondigt ontslagen aan. Overigens niet alleen onder zakenbankiers, maar zeker ook bij afdelingen die op een of andere manier met hypotheekverstrekking te maken hadden. Verder zijn vooral de bankiers slachtoffer die bedreven waren in het bundelen van schulden en deze doorverkopen.

Een lijstje:

Lehman Brothers: 1.200

Morgan Stanley: 900

Bear Stearns: 550

Wachovia: 200

Bij Merrill Lynch en Bank of America zijn vooralsnog alleen de toppers van de door de kredietcrisis geraakte afdelingen ontslagen. Vermoedelijk volgt er meer onheil. JP Morgan Chase kondigde al een sanering van onbekende omvang aan.

In Europa zijn het gek genoeg alleen de Zwitsers die ingrijpen. Maar UBS staat dan ook wel direct bovenaan het lijstje van The New York Times, die het ontslagenlijstje samenstelde. Bij UBS gaan 1.500 mensen de deur uit, aangevoerd door de man die de zakenbank van deze Zwitserse financiële gigant leidde. Bij Credit Suisse is het voor 320 mensen van de zakenbank afgelopen.

De Britse bank HSBC sloot zijn Amerikaanse hypotheekdochter. 600 mensen op straat.

En verder is het stil in Europa. Komt dat doordat de hypotheekcrisis een Amerikaans verschijnsel is? Dat zou een te makkelijke verklaring zijn.

Amerikaanse banken zijn er gewoon eerder met hun kwartaalcijfers. Het seizoen van de Europese banken staat op uitbreken. Ook zij hebben allemaal schuldvehikels buiten de balans gebracht, waardoor niemand zicht heeft op hun kwetsbaarheid. Veel banken bezweren dat er weinig aan de hand is. Een enkele bank als Deutsche Bank heeft wel aangekondigd een forse afschrijving te zullen doen, en dat is bij de Amerikaanse banken vaak gepaard gegaan met een ontslagronde. Van andere banken als Royal Bank of Scotland, de nieuwe eigenaar van de zakenbankdivisie van ABN Amro, wordt al gezegd dat een sanering eraan zit te komen, nadat zes hooggeplaatste heren al hun positie hebben hadden verloren.

Voor de bankiers wordt het dus angstig afwachten tot de brievenbus kleppert. Wordt het champagne of water?

Daan van Lent