Irak zegt Turkije steun toe bij conflict met PKK

Turkije krijgt de actieve hulp van Irak bij het uitschakelen van Koerdische rebellen van de PKK die aanvallen uitvoeren op Turks grondgebied. De Iraakse regering zal ervoor zorgen dat de Koerdische bases in Noord-Irak gesloten worden. Dat heeft de Iraakse premier Maliki gisteravond gezegd.

Eerder op de dag beloofde minister van Buitenlandse Zaken Zebari aan zijn Turkse ambtgenoot dat Irak de bewegingsvrijheid van de PKK-strijders zal beperken. Ook zal Irak de financiering van de PKK belemmeren.

Nog steeds is de schok in Turkije groot over het sneuvelen van twaalf soldaten in een treffen met de PKK, zondag bij de grens met Irak. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de PKK ook een achttal militairen gevangen heeft genomen. Turkije heeft bevestigd van acht militairen niet te weten waar zij zijn. Op aan de PKK gelieerde internetsites circuleren de namen en foto’s van de – naar het zich laat aanzien – gevangengenomen militairen.

De Turkse minister Babacan is gisteren naar Irak gevlogen in wat algemeen gezien wordt als een laatste poging om via diplomatiek overleg de crisis rond de Koerdisch-extremistische PKK in Noord-Irak op te lossen. Volgens Babacan zak Turkije alle mogelijke politieke wegen bewandelen voordat het Noord-Irak binnenvalt. De PKK heeft een staakt-het-vuren voorgesteld maar daar zal Turkije, net als in het verleden, niet op ingaan omdat het de PKK als een terroristische organisatie beschouwt.

Alleen al door de druk van de publieke opinie kan de regering niet ingaan op het aanbod van een staakt-het-vuren dat de PKK maandag deed. De PKK eist dat de Turkse strijdmacht haar niet langer aanvalt en wil daarnaast dat de Koerden in Turkije hun „rechten” krijgen. In Turkije is het aanbod van de PKK, die laat weten terug te vechten als haar aanhangers worden aangevallen, geen groot nieuws. Een reeks van regeringen heeft voorstellen van een wapenstilstand steeds afgewezen.

Een oplossing lijkt daarom alleen door diplomatiek overleg mogelijk. Het standpunt van de Turkse regering in zulk overleg is simpel: Irak en/of de Verenigde Staten moeten ervoor zorgen dat de PKK in Noord-Irak wordt aangepakt, anders zal het Turkse leger de Koerdische extremisten dat daar zelf doen.