Irak belooft Turkije hulp bij actie tegen PKK

Binnenkort reist een hoge Iraakse politieke en militaire delegatie naar Turkije voor overleg over verdere acties tegen de Koerdisch-extremistische PKK. Gisteren liet de Iraakse premier Maliki weten dat zijn regering de PKK-kantoren in Irak zal sluiten en de rebellen niet langer zal toestaan vanaf Iraaks grondgebied te opereren. Maliki bestempelde de PKK als „een slechte, terroristische organisatie”.

De Iraakse toezeggingen werden gisteren gedaan bij het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Babacan, aan Bagdad. De maatregelen, waaronder het bevriezen van fondsen van de PKK, zijn het eerste concrete teken dat het Irak ernst is met de strijd tegen de PKK. Veel Turken houden Irak (en dan met name Koerdenleider Masoud Barzani) mede verantwoordelijk voor de dood, zondag, van 12 Turkse militairen in een treffen met de PKK.

Barzani zelf, president van het autonome Iraakse Koerdistan, riep de PKK vanochtend op de wapens neer te leggen en het Noord-Iraakse grondgebied niet langer te gebruiken om de veiligheid van de buurlanden te bedreigen. „Wij doen een beroep op de PKK de gewapende strijd af te zweren”, aldus een schriftelijke verklaring.

Turkse militaire bronnen hebben tegen het persbureau Reuters gezegd dat Turkse grondtroepen tussen zondag en dinsdagavond 34 strijders van de PKK hebben gedood aan de Iraakse kant van de grens. Ongeveer 300 militairen zouden tot zo’n tien kilometer diep Noord-Irak zijn binnengedrongen. Turkse gevechtsvliegtuigen zouden tot op zo’n twintig kilometer over de grens stellingen van de PKK hebben bestookt.

Minister Babacan kwam gisteren met een hele lijst eisen (zoals uitlevering van de top van de PKK) maar onduidelijk is nog of Irak op al die eisen wil ingaan. In Ankara is de afgelopen dagen steeds herhaald dat de optie van een Turkse militaire invasie in Noord-Irak op tafel ligt, maar dat Turkije eerst diplomatieke wegen wil bewandelen om de crisis op te lossen – door Iraaks en eventueel Amerikaans optreden tegen de PKK.

De autoriteiten hebben de media inmiddels opgedragen te stoppen met berichten over de gebeurtenissen van zondag die een „negatieve uitwerking” hebben op de stemming in de maatschappij en het leger in een kwaad daglicht stellen. Vanaf zondagmorgen, toen het nieuws over de hinderlaag van de PKK bekend werd, liepen de emoties op de televisie hoog op. Zelfs was er kritiek op de strijdkrachten te horen. Met de maatregel wil de regering de publieke opinie kalmeren om zo meer ruimte en tijd te hebben voor een diplomatiek offensief om de PKK aan te pakken.