‘Hongarije helpt missie Uruzgan’

Mark Kranenburg

Hongarije is mogelijk bereid troepen te leveren aan de door Nederland geleide militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het gaat om vijftig militairen.

De Nederlandse regering is daarover in gesprek. Deelname van Hongarije zou het besluit van Nederland weer een stap dichterbij brengen om de aanwezigheid in het zuiden van Afghanistan na 1 augustus volgend jaar te verlengen. Eerder boden Georgië (200 militairen) en Slowakije (50 militairen) al personele steun.

Een belangrijke voorwaarde voor Nederland om langer te blijven is dat er meer landen bijkomen in het zuiden van Afghanistan, het gebied waar de Talibaan het meest actief is. Nu zitten de circa 1.700 Nederlandse manschappen hier met een contingent van 900 Australiërs.

De Hongaren, die deel uitmaken van de NAVO, willen niet alle kosten van de operatie dragen, zo bleek vanmorgen. Nederland is ook nog in gesprek met een ander NAVO-land dat gedeeltelijk de plaats in zou kunnen nemen van Nederland. Eerder pleitte commandant der strijdkrachten Dick Berlijn in een advies de Nederlandse bijdrage met 500 man terug te brengen.

In Noordwijk is vandaag een tweedaagse informele bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie begonnen. De moeizame zoektocht naar voldoende militairen die ook in de gevaarlijkste gebieden kunnen worden ingezet vormt de hoofdmoot van de agenda. Zowel de NAVO als Nederland is er veel aan gelegen tijdens deze top concrete voortgang te kunnen tonen. In de coalitie van CDA, PvdA, en ChristenUnie is de kwestie inmiddels politiek afgedekt op voorwaarde dat Nederland steun krijgt van andere landen en dat er ook meer aandacht komt voor de opbouwkant van de missie, zo weten bronnen te melden.