Half miljoen evacués vanwege branden in Californië

Het echtpaar-Youssef ligt in een bed in een opvangruimte voor evacués in de door bosbranden geteisterde Amerikaanse staat Californië. (Foto AP) Alfonse Youssef and his wife Elizabeth lie on cots after being evacuated to the Steele Canyon High School in Jamul, Calif., Tuesday, Oct. 23, 2007. Deadly, wind-whipped wildfires have triggered the largest evacuation in state history, prompting some 500,000 people to flee ahead of flames. (AP Photo/Rick Bowmer) Associated Press

Californië is vandaag zijn vierde dag van hevige bosbranden ingegaan. Op zestien plaatsen in de dichtbevolkte en economisch belangrijke staat aan de Amerikaanse westkust woeden felle branden. Tot nu toe hebben de autoriteiten een half miljoen mensen uit hun huis geëvacueerd.

Door de ervaring die de staat heeft met dit type branden werken de evacuatieplannen tot nu toe naar behoren. De media besteden veel aandacht aan de branden rond Malibu, een rijke voorstad van Los Angeles waar veel Hollywoodsterren wonen.

In de regio rond San Diego viel zondag één dode: een man die ondanks waarschuwingen terugkeerde naar de gevarenzone. Daarnaast vielen de afgelopen dagen als indirect gevolg van de branden nog eens vier doden: drie hoogbejaarden die de stress niet aankonden en een vrouw die viel in een restaurant dat geëvacueerd werd.

Volgens gouverneur Arnold Schwarzenegger zijn nu ruim 10.000 brandweerlieden en leden van de Nationale Garde ingezet. De droogte van de afgelopen tijd, de hoge temperaturen en een harde oostenwind maken het bedwingen van de branden echter lastig. Tot nu toe zijn ruim duizend huizen in vlammen opgegaan en is over 1.200 vierkante kilometer schade aangericht.

Terwijl de brandweer de vuren rond de miljoenenstad Los Angeles gisteren beter onder controle kreeg, laaiden de branden rond de zuidelijker gelegen stad San Diego juist op. Ook in buitenwijken van de Mexicaanse stad Tijuana, ruim dertig kilometer over de grens bij San Diego, woeden nu branden.

Bosbranden zijn deze tijd van het jaar een regelmatig terugkerend verschijnsel, maar aantal en omvang van de branden zijn groter dan in andere jaren. Het aantal evacués is een record in de recente geschiedenis van de staat. (AP)