Groei uitzendbureau Randstad zwakt af, maar blijft hoog

De groei van Randstad blijft in het komende kwartaal onder druk staan. Dat zei financieel directeur Robert-Jan van de Kraats vandaag in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal.

„De groei vertoont nog steeds dubbele cijfers. Er zijn nog steeds heel veel mensen voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Maar het gaat minder hard.” De omzet steeg in het afgelopen kwartaal wereldwijd met 11 procent, en in Europa met ruim 16 procent. De winst steeg ook met 16 procent.

In Amerika daalde de omzet juist met 12 procent. Het bedrijf had last van de zwakke dollar: Zonder valuta-effecten was het omzetverlies 4 procent. Er zijn tekenen dat de daling in die markt, waar Randstad ruim een tiende van zijn omzet behaalt, ten einde is. „De maand september was beter, maar het is te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen.”

Van de Kraats verwacht niet dat de terugval in groei in totaal zo erg zal zijn als na het tweede kwartaal van dit jaar. Toen voorspelde het AEX-fonds al een terugval in groei en winst, omdat het verwachtte dat de markten onrustig zouden worden. Volgens Van de Kraats is dat uitgekomen, en zijn de markten onzeker als gevolg van de sterke wereldwijde beursschommelingen. „Een beetje onzekerheid is goed, omdat bedrijven dan liever flexibel dan vast personeel inhuren. Maar niet teveel onzekerheid.”

In Duitsland groeide de omzet met 17 procent sterker dan in de andere landen waar Randstad actief is, maar toch was met name dit cijfer een bron van teleurstelling voor analisten en beleggers. Vorig kwartaal was dat nog 28 procent, en het eerste kwartaal van dit jaar 40 procent. De beurs reageerde op de cijfers met een koersdaling van 3,5 procent rond het middaguur.

De Duitse markt geldt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse en Belgische, als een groeimarkt. In andere landen in Europa werkt 2,5 procent van de beroepsbevolking via uitzendbureaus, in Duitsland is dat nog geen anderhalf procent. Door recente versoepeling van regelgeving zijn er meer mogelijkheden om flexibele arbeid in te zetten. Tegenvallende economische groei is de oorzaak van de problemen. In Nederland groeide de omzet van Randstad met 9 procent, vrijwel gelijk aan de markt. „De krapte op de arbeidsmarkt is inmiddels in meer sectoren merkbaar.”