Galapagos sluit contract met Amerikaans J&J

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos heeft een grote overeenkomst gesloten met farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J). De farmaceutische reus heeft hiermee het recht verworven veelbelovende reumageneesmiddelen die Galapagos ontwikkelt op de markt te brengen. Dit maakte bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe van Galapagos vanochtend bekend. Het aandeel Galapagos noteerde aan de Amsterdamse beurs rond het middaguur 8,32 euro, 22 procent hoger dan de slotkoers van gisteren.

De deal, die Galapagos in de loop der jaren 1,6 miljard euro zou kunnen opleveren, is de grootste die in Nederland ooit op biotechnologisch gebied gesloten is. J&J investeert initieel 17 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van veelbelovende therapieën. Verder krijgt Galapagos jaarlijks 68 tot 73 miljoen optie- en succesbetalingen per programma, afhankelijk van behaalde resultaten.

Galapagos zal een aantal reumaprogramma’s zelf verder ontwikkelen. Van een daarvan wordt verwacht dat het in 2008 op vrijwilligers getest kan worden. Betalingen als dit programma succes heeft, kunnen oplopen tot 430 miljoen. J&J heeft de optie geneesmiddelen die daaruit voortkomen op de markt te brengen, voor een licentievergoeding van 60 miljoen. Als het daadwerkelijk tot een geregistreerd medicijn komt, ontvangt Galapagos bovendien een percentage van de opbrengst, volgens Van de Stolpe 15 à 25 procent.

Galapagos heeft de omzetverwachting voor 2007 aangepast van 54 à 58 miljoen euro naar 60 à 64 miljoen. Het verlies zal volgens Van de Stolpe dit jaar onder de 7 miljoen uitkomen, een verbetering ten opzichte van 2006, toen het verlies 11,9 miljoen bedroeg.

Rectificatie / Gerectificeerd

Galapagos

In het bericht Galapagos sluit contract met Amerikaans J&J (24 oktober, pagina 17) staat dat Galapagos jaarlijks optie- en succesbetalingen voor behaalde resultaten ontvangt. ‘Jaarlijks’ moet zijn ‘per afzonderlijk programma’.