Franse denkers steunen Hirsi Ali

Een groep Franse intellectuelen, onder wie de filosofen Alain Finkielkraut, Bernard Henri-Lévy, André Glucksmann en Pascal Bruckner, heeft de Franse staat opgeroepen Ayaan Hirsi Ali het Franse ereburgerschap te verlenen en haar bescherming over te nemen.

In een appèl dat de krant Libération deze week publiceerde, veroordelen de intellectuelen in scherpe bewoordingen de Nederlandse staat, die het bedreigde voormalige Tweede Kamerlid sinds 1 oktober geen beveiliging meer biedt omdat ze nu in de Verenigde Staten woont.

Volgens de schrijvers van het appèl getuigt dat besluit van een „onaanvaardbare lafheid van een Europese overheid” en sluit Den Haag de ogen voor de huidige wereld, „waarin terreur, intolerantie en totalitarisme zich niets van grenzen aantrekken”. Zij stellen dat Hirsi Ali „symbool staat voor de keuze die wij [Europa] moeten maken: trouw zijn aan onszelf en aan de tradities die ons bepalen of de lafheid weer voorop stellen.”

De situatie van Hirsi Ali leidde al eerder tot internationale reacties. Salman Rushdie noemde Hirsi Ali „de eerste politiek vluchteling uit West-Europa sinds de Holocaust”. De Deense regering bood Hirsi Ali beveiliging aan, maar dat wees zij af.

In een interview in Le Monde toonde Hirsi Ali dit weekeinde meer interesse in Frankrijk. Volgens haar is het aan het land van Voltaire om Europa de weg te wijzen in de bescherming van de Europese waarden. Zij is vernietigend over Nederland. „U kunt uw mening geven, maar uw hoofd wordt afgehakt”, zo vat zij de Nederlandse opstelling samen.

President Sarkozy van Frankrijk beloofde dit voorjaar dat „alle vrouwen in de wereld die lijden” op het land „kunnen rekenen”.