Frankrijk gaat experimenteren met gratis musea

PARIJS, 24 OKT. In Frankrijk zullen bij wijze van experiment veertien musea en monumenten vanaf 1 januari een half jaar gratis toegankelijk worden. Dat heeft de minister van Cultuur, Christine Albanel, gisteren bekendgemaakt. Het gaat niet om grote, bekende musea als het Louvre, maar om bijvoorbeeld het techniekmuseum Arts et Métiers en het museum voor Aziatische kunst Guimet in Parijs. Doel van het experiment is te zien of er een publiek voor de musea te winnen valt door gratis toegang. President Sarkozy gebruikte de belofte van gratis musea in zijn verkiezingscampagne. Minister Albanel is sceptisch, maar laat het experiment toch uitvoeren. ”De belangrijkste vraag is eenvoudigweg het opwekken van verlangen - verlangen naar artistieke ervaring en cultuur - bij mensen die niet gewoon zijn hiernaar te kijken”, zei de minister. Enkele andere musea zullen in het kader van dit experiment op gezette tijden gratis toegang bieden, zoals Musée d`Orsay. In andere landen zijn musea ook al gratis gemaakt, zoals in België en Groot-Brittannië. In Nederland staat het punt regelmatig op de agenda.