Excuus aan de Roma

President Traian Basescu heeft gisteren in het Romanes – de taal van de Roma (zigeuners) namens de Roemeense staat zijn verontschuldigingen aangeboden voor de deportatie van tienduizenden Roemeense Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor het eerst dat een Roemeense gezagsdrager dat deed.

„De autoriteiten waren genadeloos”, zo zei Basescu in zijn toespraak. „Ze haalden de Roma uit hun huizen, uit de steden en uit het leger en stuurden hen ver weg in het streven naar een pure natie. We moeten onze kinderen vertellen dat zes decennia geleden kinderen zoals zij door de Roemeense staat werden gedeporteerd om van honger en kou te sterven.”

In de Tweede Wereldoorlog werden 25.000 Roemeense Roma – de helft van hen kinderen – naar uitroeiingskampen in het huidige Transnistrië gedeporteerd. Dat maakte indertijd deel uit van de Sovjet-Unie maar was door de Roemenen – bondgenoten van de Duitsers – veroverd en bezet.

Volgens recente gegevens hebben drie van de tien Roemenen nog nooit gehoord van de Holocaust. Zeventig procent van de Roemenen weet niet dat hun eigen toenmalige regering zich schuldig heeft gemaakt aan de vervolging van joden en Roma.

Roemeense leiders hebben in het verleden namens hun land wel excuses aangeboden voor de vervolging van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. (AP)