EU wil overleg met Turkije uitbreiden

De EU kan binnenkort op twee nieuwe terreinen gesprekken met Turkije beginnen over toetreding van het land. Het gaat om consumentenbescherming en Europese transportnetwerken.

Dat heeft Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) vandaag gezegd. Hij deed zijn uitspraken in het Europees Parlement. In het parlement tekende zich gisteren een ruime meerderheid af voor een resolutie die Turkije oproept haast te maken met hervormingen. Die zijn nodig, vindt het parlement, om fundamentele rechten, zoals de vrijheid van godsdienst, voor burgers te garanderen.

De resolutie is „in de eerste plaats” gericht aan de Europese Commissie en aan de regeringen van de EU, zei CDA-europarlementariër Ria Oomen-Ruijten. Als Turkije-‘rapporteur’ van het parlement had zij de resolutie opgesteld. Op 6 november presenteert de Europese Commissie haar jaarlijkse ‘voortgangsrapportage’ over Turkije. Naar verwachting zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken daar in december over praten. Vorig jaar besloten zij de onderhandelingen met Turkije te vertragen.

Turkije is kandidaat-lidstaat na een besluit daarover van Europese regeringsleiders in 2004. Eind 2005 begonnen de onderhandelingen tussen de EU en Turkije over de wijze waarop de Turkse wetgeving moet worden aangepast aan de Europese. Deze onderhandelingen zijn verdeeld in 35 hoofdstukken. De EU-landen moeten telkens toestemming geven om de besprekingen over een nieuw hoofdstuk te openen.

Vorig jaar besloten de EU-regeringen acht hoofdstukken niet te openen die in verband kunnen worden gebracht met handelspolitieke relaties. Reden daarvoor was de Turkse weigering een aantal concrete stappen te zetten op weg naar erkenning van EU-lidstaat Cyprus. In maart van dit jaar werd wel al besloten twee andere hoofdstukken te openen.

In zijn resolutie prijst het Europees Parlement Turkije voor de democratische parlementsverkiezingen in juli. Ook is er lof voor het plan te gaan werken aan een nieuwe grondwet. „Maar dit mag niet leiden tot uitstel van dringend gewenste hervormingen”, zei rapporteur Oomen. Ze verwees in het bijzonder naar artikel 301 van het Turkse Wetboek van Strafrecht dat belediging van het ‘Turkendom’ strafbaar stelt. Onder anderen Orhan Pamuk, winnaar van de Nobelprijs van de literatuur, is onder dat artikel vervolgd.