Een doek van Armando is uit de brand gered

Een zwaar beschadigd olieverfschilderij van Armando werd teruggevonden in het uitgebrande kerkgebouw waar het museum huisde. (Foto: Roel de Vringer / AMFOT.nl) AMFOT.nl

Uit het maandag volledig uitgebrande Armando Museum in Amersfoort is één werk van de schilder teruggevonden dat niet helemaal is verwoest. De brandweer haalde het doek onder het puin vandaan.

Vandaag is begonnen met het wegtakelen van de toren van de kerk waar het Armando Museum in zat. De muren worden gestut, misschien kunnen ze behouden blijven. Als het instortingsgevaar vandaag geweken is, mogen de eerste deskundigen het pand in om de schade op te nemen.

Museumdirecteur Gerard de Kleijn denkt al aan een nieuw Armando Museum. „Het beschadigde doek komt bij de ingang van het nieuwe museum te hangen, dat over een paar jaar op dezelfde plek wordt geopend.”

De gemeente onderzoekt of werkzaamheden aan het dak van de kerk met de brand in verband staan. Nog altijd kunnen de bewoners van negen omliggende panden niet naar huis terugkeren, waarschijnlijk mogen zij pas vijf november naar huis.

Ook naar de aanrijdtijd van de brandweer wordt onderzoek ingesteld. De brandweer zegt acht minuten na de melding te zijn gearriveerd, binnen de voorgeschreven tijd. Omwonenden hebben gezien dat het lang duurde voordat er daadwerkelijk geblust werd.

Directeur De Kleijn koestert ondanks de hevige brand hoop dat er nog iets van de kunstwerken bewaard is gebleven. „Ik drentel nu al twee dagen om die plek heen. Ik wil naar binnen. Zeker nu blijkt dat er nog iets van een schilderij bewaard is gebleven. Mijn hoop is gevestigd op een werk van Richard Long. Dat is van leisteen en lag op de vloer. Leisteen is zacht en kan snel vervormen, maar toch.”

Het museum had veel werk in bruikleen voor de tentoonstelling In het woud. De aanwezige kunst was verzekerd voor drie miljoen euro. De kerk is eigendom van de gemeente. Wat de schade daaraan is, is nog onbekend.

Vorige week stelde veiligheidsdeskundige Ton Cremers in een lopend onderzoek vast dat het museum een sprinklerinstallatie kon gebruiken. „Wrang”, noemt De Kleijn het. „Andere deskundigen zeggen weer dat sprinklers veel waterschade kunnen veroorzaken. Maar ik zal nu de laatste zijn om te zeggen dat waterschade erger is dan brandschade.”