De promovendus

Floris Zwanenburg (31) foto Johannes van Assem 18-10-2007, delft Floris Zwanenburg, meetlat Assem, Johannes van

Naam: Floris Zwanenburg (31)Studie: Engels aan de University of East Anglia, Norwich (1994-’95) Technische Natuurkunde TU Delft (1995-2003)Werk: promovendus TU Delft, onderzoek nanotechnologie.Huis: appartementDraagt: spijkerbroek, T-shirt/overhemd en sportschoenenBruto maandsalaris: 2.300 euro

Wat doet een promovendus in de nanotechnologie?

„Ik doe fundamenteel onderzoek. Dat betekent dat ik probeer de natuurkunde beter te begrijpen en niet zozeer bezig ben met de toepassingen van het onderzoek. Die zijn er wel, uiteindelijk kan het leiden tot snellere elektronica bijvoorbeeld. Ik maak eigen nanostructuren en doe metingen. Het zijn heel kleine halfgeleiders van ongeveer honderd nanometer, een duizendste van een haardikte.”

En dat wilde je altijd al doen?

„Nee, vroeger wilde ik dokter worden, net als mijn vader. Maar op school begon ik lol te krijgen in wis- en natuurkunde. Toch heb ik tijdens mijn studie lang serieus nagedacht over een baan bij een bank of als consultant. Ik werd inhoudelijk niet erg gegrepen door technische natuurkunde.”

Waarom ben je dan toch promovendus geworden?

„Tijdens mijn afstuderen werd ik toch geïnteresseerd in onderzoek doen. Het heeft parallellen met het werk bij een consultancy. Je bent met ingewikkelde problemen bezig met ambitieuze en slimme mensen om je heen in een internationale omgeving. Het mooie van het onderzoek dat ik nu doe is dat ik die ingewikkelde problemen tastbaar maak. Ik ben met mijn hoofd en handen bezig.”

Leendert van der Valk