De machinebouwer

Naam: Stijn Steenbrink (30)Studie: Technische Natuurkunde, TU Delft (1995-2001)Werk: ontwerpleider bij Mapper Lithography, een bedrijf dat een machine bouwt om computerchips te produceren.Huis: bovenwoningDraagt: overhemd, (spijker)broekBruto maandsalaris: 4.700 euro

Wat voor machine ontwikkel je?

„Een apparaat dat op een betere en goedkopere manier computerchips moet gaan produceren. Ik ben ontwerpleider, en verantwoordelijk voor een deel van de machine. Met de nu gangbare techniek worden van chipsontwerpen dia’s gemaakt en die worden vele malen verkleind geprojecteerd, om ze vervolgens te vervaardigen. Wij maken die dia nu digitaal waardoor we ze nog kleiner en preciezer kunnen maken.”

Hoe kom je in zo’n project terecht?

„Het bedrijfje is van twee studiegenoten uit een ander jaar. Tijdens mijn afstuderen hoorde ik dat ze nog mensen zochten. Het was toen nog niet duidelijk of het project zou slagen, maar het leek me een mooie kans. Het sprak me vooral erg aan dat het een revolutionair idee is. Ik dacht, als het niet slaagt, dan zoek ik over een half jaar wel gewoon weer iets anders. Ik werk er inmiddels alweer vijf jaar.”

Wilde je niet promoveren?

„Ik heb dat eigenlijk wel altijd voor ogen gehad, studeren, promoveren en een wetenschappelijke carrière. Mijn ouders zijn gepromoveerd en ook andere familieleden, het lag voor de hand. Maar ik kwam erachter dat ik het bedrijfsleven leuker vind. Als promovendus ben je met fundamenteler onderzoek bezig en ik werk juist graag naar de toepassing toe. Het is een leuk idee dat er mensen zitten te wachten op wat jij maakt.”

Wat nou als de machine af is?

„Dat duurt nog ongeveer vier jaar. Ik wil er graag bij zijn als hij de markt op gaat. Daarna is er ongetwijfeld vraag naar nog weer een snellere machine. Ik weet nog niet of ik dan bij dit bedrijf blijf. Dat zie ik nog wel.”

Wil je in het buitenland werken?

„Ja. Er zijn genoeg banen voor mij in Nederland, maar ik wil graag met dit of een ander bedrijf naar het buitenland.”