Cultuur chimps niet genetisch bepaald

Rotterdam. Tradities bij wilde chimpansees ontstaan door sociaal leren en worden niet overgedragen via hun genen. Dat blijkt uit een studie van Britse biologen. Ze publiceren hun resultaten deze week in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Wilde chimpansees in delen van Afrika hebben karakteristieke methoden om voedsel te bemachtigen. Onderzoekers beschreven dit gedrag als cultuur, die binnen een apengroep is ontstaan door leren van eerdere ervaringen. Maar critici beweerden dat apencultuur genetisch is ingebakken. Dit onderzoek ontkent dat: apengewoonten uit verschillende gebieden lijken soms op elkaar, maar zijn onafhankelijk ontstaan. Volgens de onderzoekers is er genetische vermenging tussen groepen, doordat vrouwtjes migreren. Maar hun cultuur brengen zij zelden over, omdat zij zich aan de groep conformeren of hun afwijkende gedrag niet wordt overgenomen.