Colcannon

Voor 4 tot 6 personen:1300 g bloemige aardappels, geschild, in stukkencirca 85 g botercirca 1,5 dl slagroom1 middelgrote groene kool130 g dikke plakken bacon, in blokjes1 middelgrote ui, gesnipperdzeezout en versgemalen peper

Erik, een vriend uit Engeland, vertelde me onlangs over een gerecht dat zijn vrouw Molly vaak maakt en waar hij dol op is. Het is een Iers gerecht en heet colcannon. Na even surfen bleek het internet een golf van opties te bieden. Een gerecht van Ierse origine, Schotse herkomst, een traditioneel gerecht voor St. Patrick’s Day, een gerecht voor Halloween, soms met een in vetvrij papier verpakt muntje en/of ring erin om de kinderen aan te moedigen te eten.

De keuze aan ingrediënten waarmee colcannon kan worden gemaakt, bleek al even groot en divers te zijn. Ik besloot om deze stamppot met groene kool te maken, omdat die er op de markt zo mooi uitzag.

Kook de aardappels in circa 15 tot 20 minuten gaar. Giet ze af en voeg 60 gram boter en circa 1 deciliter slagroom toe. Stamp alles tot een puree. Wacht even met het eventueel toevoegen van extra slagroom. De kool is vochtig en het bacon-uimengsel bevat ook een portie vet.

Snijd intussen de kool in vieren. Verwijder de harde stronk en snijd de bladen in repen. U moet ongeveer 650 gram repen kool hebben. Doe een laag water van ongeveer 5 centimeter in een ruime pan en breng aan de kook. Voeg wat zout en de kool toe en laat onder af en toe omscheppen in 10 tot 15 minuten net gaar koken. Giet af en laat schrikken onder de koude kraan zodat de kool mooi groen blijft. Laat goed uitlekken in een vergiet en druk er zo veel mogelijk water uit.

Verhit de overgebleven 25 gram boter in een koekenpan op matig vuur. Bak er de stukjes bacon 5 minuten in tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom. Bak de ui in het overgebleven vet in de koekenpanpan in circa 5 minuten gaar. Schep de ui en het bakvet over in de kom met de bacon.

Schep de uitgelekte kool en het bacon-uimengsel door de aardappelpuree. Roer er zo nodig wat extra slagroom door en breng de colcannon op smaak met zout en peper.

Kim Maclean

Morgen: Bombe van baeckaoffa