CDA zet coalitie onder druk op Antillenreis

De versoepeling van het ontslagrecht moet voor het CDA-congres op 10 november zijn geregeld. Anders wordt de positie van minister Donner (Sociale Zaken, CDA) onhoudbaar. Dat bleek gisteravond uit de woorden van fractievoorzitter Van Geel (CDA) in Willemstad tijdens het bezoek van de delegatie van fractievoorzitters uit de Tweede Kamer aan de Antillen.

Van Geel legt met zijn eis een zware hypotheek op de reis; hij hoopt deze week met fractievoorzitters Tichelaar (PvdA) en Slob (ChristenUnie) een akkoord te bereiken over het ontslagrecht. Van Geel zei er vanuit te gaan dat de drie coalitiepartijen ver weg van Den Haag tot elkaar kunnen komen. „Het ontslagrecht gaat voor de PvdA inmiddels over gevoelens, niet meer over de inhoud.” Tichelaar en Slob bevestigden dat ze hopen tijdens de reis een aantal problemen in de coalitie op te lossen.

Duidelijk werd dat bij het zoeken naar een compromis over versoepeling van het ontslagrecht, door het CDA gedefinieerd als een vergroting van de arbeidsparticipatie, andere onderwerpen worden betrokken. Het gaat hierbij om de voortzetting van de missie in Uruzgan, waarover het kabinet spoedig een besluit moet nemen, en om de nieuwe financiële eisen van minister Plasterk, die ruim 1 miljard euro nodig heeft om de lerarensalarissen te verhogen. Van Geel vindt het besluit over voortzetting van de missie in Uruzgan alleen nog een kwestie van onderhandelen over de voorwaarden waaronder die moet gebeuren.

Alle leden van de delegatie reageerden gisteren verbolgen op uitlatingen van fractievoorzitter Wilders (PVV), die niet deelneemt aan de reis. Deze zei tegen het Algemeen Dagblad dat de Antilliaanse eilanden wat hem betreft een laatste kans hebben om de staatsschuld te saneren. „Nog een fout en dan zetten we al die eilanden wat mij betreft op Marktplaats.nl.” Fractievoorzitter Halsema (GroenLinks) noemde het optreden van Wilders „laf”. De Antilliaanse premier De Jongh-Elhage zei dat Wilders zich „een beetje rustig moet houden”.