Brouwers wil geen ‘aalmoes’

Jeroen Brouwers heeft de Prijs der Nederlandse Letteren geweigerd. Hij vindt het bedrag, 16 duizend euro, „een aalmoes”. Brouwers hoopt dat de Nederlandse Taalunie, verantwoordelijk voor de uitreiking van de prijs, het prijzengeld zal verhogen, en daarmee het ‘aanzien’ van de prijs zal herstellen. „Ik zal de querulant wel zijn, maar misschien hebben de laureaten na mij er nog wat aan.”

Brouwers zou de driejaarlijkse prijs, die wordt beschouwd als de belangrijkste literaire onderscheiding in het Nederlandse taalgebied, op 20 november ontvangen uit handen van de Belgische koning Albert.

De schrijver had al eerder tegen de hoogte van het prijzengeld geprotesteerd, daarin gesteund door de Vlaamse en Nederlandse verenigingen van letterkundigen. De Taalunie betreurt Brouwers’ besluit „ten zeerste”.

Hoofdartikel: pagina 7

Brouwers: pagina 9