Boem boem boem

Het klinkt steeds meer alsof ze het menen. Generaal Petraeus verkondigt dat Iran de moedige Amerikaanse pogingen frustreert om van Irak een welvarende democratie te maken. Bush roept dat Iran een Derde Wereldoorlog zal ontketenen. Ahmadinejad = Hitler. Hij bedreigt Israël, hij wil een tweede Holocaust. Met deze doeltreffende beeldenparade worden westerse hoofden geprepareerd voor de volgende oorlog met ‘het absolute kwaad’.

Zbigniew Brzezinski, ooit veiligheidsadviseur van president Carter, vindt het niet zo gek dat Iraniërs dingen doen in Irak: „De VS ondersteunen ook rebellen die het [Iraanse] regime willen ondermijnen.” Het Iraanse regime heeft de Holocaust ontkend, wat ‘gegrensschermutseld’ met Israël; niet echt reden voor een westerse totaalinvasie. Ja, Iran is een dictatuur. Maar gezien onze recente flaters in het opleggen van democratie, lijkt het voor onderdrukten in Iran gezonder om hun eigen revolutie te beginnen. Te meer omdat westerse krijgsheren geen ruk geven om de onderdrukte Perzen: het zijn immers allemaal moslims, en in iedere moslim schuilt een kern van terrorisme, dat is bekend. Platgooien is hun devies. Als ze kernwapens hebben al helemáál: wie weet wat een gek als Ahmadinejad met een kernbom gaat doen.

Maar de grootste gek is hij, die de eerste kernbom gooit. En dat wordt vast niet Ahmadinejad. Jan van Tol, ex-veiligheidsadviseur van Dick Cheney, gaf in De Groene Amsterdammer zijn visie op de komende oorlog. „Het gaat erom dat je het regime omverwerpt. Een nieuw regime, dat moeten de Iraniërs zelf opknappen.” Van Tol hoort bij de jongensclub die in de boomhut plannen bedenkt om het hele Midden-Oosten plat te gooien. Boem, boem, boem. Eindelijk al dat mooie speelgoed uit de kast.

Het radioprogramma Argos heeft aannemelijk gemaakt dat Nederland zowel in Afghanistan als in Irak dingen heeft gedaan waarvan men gezegd had dat die niet zouden gebeuren. Zal Nederland voor dit derde apocalyptisch bijbelavontuur weer „alleen politieke steun” en „wederopbouwhulp” leveren? Eén verzoek, lief kabinet: als we weer gaan meedoen, deze keer graag eerlijk zeggen.

Merel Boers

Historica en freelance journalist