Amerikanen dubbelzinnig over raketten

De Amerikaanse regering geeft uiteenlopende signalen over het omstreden raketschild in Europa. President Bush zei gisteren dat snelle bouw van het schild nodig is om Europa te beschermen tegen Iran. Minister van Defensie Robert Gates sprak juist over uitstel.

Zowel Bush, in Washington, als Gates, enkele uren eerder in Praag, wees op het belang van het raketschild. Maar Gates opperde dat activering van het schild uitgesteld kan worden om tegemoet te komen aan bezwaren van Rusland.

„De noodzaak van een antiraketsysteem in Europa is reëel, en ik denk ook urgent”, zei Bush in een toespraak tot de National Defense University. „Iran ontwikkelt technologie die gebruikt zou kunnen worden om kernwapens te maken, en ballistische raketten met een steeds groter bereik om die kernwapens af te schieten.”

Europa kan nu niet verdedigd worden tegen „de opkomende Iraanse dreiging”, aldus Bush. Hij zei dat Iran volgens inlichtingendiensten „met blijvende buitenlandse steun vóór 2015 een intercontinentale ballistische raket zou kunnen ontwikkelen die de VS en Europa kan bereiken”.

Washington schildert Iran steeds meer af als directe bedreiging. Bush waarschuwde vorige week voor een Derde Wereldoorlog als Teheran een kernwapen ontwikkelt. Vicepresident Cheney zei zondag dat de VS niet zullen toelaten dat Iran een kernmacht wordt. Hij waarschuwde voor „ernstige consequenties”.

Bush onderstreepte gisteren dat het schild, waarvoor onderdelen moeten komen te staan in Polen en Tsjechië, niet is ontworpen als verdediging tegen een aanval van Rusland. „De Koude Oorlog is voorbij. Rusland is geen vijand.”

Maar Moskou heeft zich steeds tegen de plannen voor het schild verzet en gedreigd met maatregelen als de onderscheppingsraketten in Polen en de radarinstallatie in Tsjechië geplaatst worden.

Gates spoorde de Russen aan zich op te stellen als partners. En hoewel het voorstel nog niet helemaal is uitgewerkt is, aldus Gates, de gedachte nu dat uitstel van activering van het schild mogelijk is, tot „er concreet bewijs is van de dreiging uit Iran”. (AP, Reuters)

Rede van president Bush via nrc.nl/wereld