Alles beter dan een ‘alien’ zijn

NICOLE KIDMAN stars as Carol in Warner Bros. Pictures’ and Village Roadshow Pictures’ suspense thriller “The Invasion,” distributed by Warner Bros. Pictures. The film also stars Daniel Craig. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Peter Sorel

The Invasion. Regie: Oliver Hirschbiegel. Met: Nicole Kidman, Daniel Craig, Jer emy Northam, Jeffrey Wright. In: 30 bioscopen.

Net zoals de drie eerdere filmversies van Jack Finney’s sciencefictionklassieker The Body Snatchers (1955) is ook de derde remake een product van zijn tijd. Velen zien in Don Siegels Invasion of the Body Snatchers (1956) een parallel met de jaren vijftig-angst van senator McCarthy voor het rode gevaar. Philip Kaufmans remake uit 1978 ging over de paranoia rond Watergate en Abel Ferarra’s versie uit 1993 had een onderlaag over besmetting door het aids-virus.

Even kort het verhaal: aardbewoners die in aanraking zijn geweest met van een andere planeet afkomstige mysterieuze peulen worden besmet door een ‘virus’ die hun identiteit wist, waarna buitenaardse wezens hun lichamen overnemen. Ze zijn met moeite te herkennen aan hun wat langzamere, zombieachtige bewegingen en emotieloze blik. In The Invasion zijn het geen peulen, maar sporen die de kwaadaardige transformatie bewerkstelligen.

Het Hollywooddebuut van de Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) met Daniel Graig en Nicole Kidman in de hoofdrollen ging niet van een leien dakje. Delen van de film werden na een teleurstellende testscreening opnieuw gefilmd door een andere regisseur. Het levert veel verwijzingen naar Irak, Darfur en andere recente krantenkoppen op, met als curieuze filosofische kwestie de vraag wat we liever hebben: de onder een dun laagje beschaving verstopte gewelddadige inborst van de mens of vredelievende, maar robotachtige wezens zonder menselijkheid.