4 Meten

1 knijpfles mosterd = 80 hotdogs

Hoeveel zit erin?

www.cockeyed.com, doorklikken naar ‘how much is inside’

Het uitlekgewicht, de prijs per kilo en het woord ‘serveersuggestie’ zijn voor de bewuste supermarktbezoeker onmisbare kleine lettertjes. Maar dat is ook zo’n beetje je enige houvast, want hoe weet je wat er precies in een blik of een pak zit? Maker Rob en zijn vrienden van cockeyed.com gaan dit probleem rationeel maar humorvol te lijf. Nauwgezet analyseren zij de inhoud van producten, en laten ze er berekeningen op los. Hoeveel hotdogs kan je van mosterd voorzien met een knijpfles? Antwoord: 80. Voor een batterijtest liet Rob dagenlang een zaklamp branden: „Ik had een afspraak bij de tandarts en bracht mijn zaklamp mee. Ik merkte dat mensen een beetje bang zijn voor een zaklamp die aan is zonder reden.” (EB)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Carola Janssen en Irene de Vette