Zachtjes schudden houdt muizen slank

Jonge muizen die vijftien weken lang dagelijks een kwartier op een trilplaat worden gezet, groeien op tot slankere exemplaren dan soortgenoten die niet aan zo’n regime zijn onderworpen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder leiding van biomedicus Clinton Rubin van de State University in New York. Vandaag beschrijven de Amerikanen in de Proceedings of the National Academy of Sciences dat de trilplaatmuizen na afloop 28 procent minder vet hadden verzameld.

Maar de resultaten hebben niets van doen met de trilplaten of trilbanden in sportscholen of voor thuisgebruik, zo waarschuwen de onderzoekers. De trillingen waren miniem - met een frequentie van 90 Hertz en een uitslag kleiner dan wanneer de muizen gewoon zouden trippelen. Belangrijk is ook dat de muizen hun trilkwartiertjes ondergingen tijdens de groei.

Het gunstige effect is, zo vermoeden de onderzoekers, dan ook niet te danken aan het verbranden van vet door lichamelijke inspanning. De minieme trillingen, zo denken zij, bootsen in plaats daarvan kleine spierbewegingen na. Zo stimuleren ze stamcellen om zich te ontwikkelen tot bot- en spiercellen in plaats van tot vetcellen. Stamcellen zijn nog niet gespecialiseerde lichaamscellen die zich tijdens de groei in verschillende celtypen kunnen ontwikkelen. De trilplaat zou zo muizen opleveren met minder vetcellen, die dus minder gemakkelijk vet opslaan.

Wat de vondst voor mensen kan betekenen is onduidelijk. Het aantal vetcellen inperken tijdens de groei en dan later toch veel vet eten is in elk geval geen aanlokkelijk perspectief. Overtollige vetten die niet kunnen worden opgeslagen, komen terecht in organen als lever en hart. Ziektes als diabetes, zouden dan juist eerder optreden.