Vrouw vast na val kind in Bijenkorf

De politie heeft de vrouw aangehouden die gisteren in de Bijenkorf in Amsterdam een kind van de vierde etage naar beneden liet vallen en daarna zelf sprong. Het eenjarig kind overleefde de val van de één na hoogste verdieping van het warenhuis niet. De 23-jarige vrouw ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Volgens de politie gaat het om een zelfmoordpoging. Vooralsnog is onbekend of de vrouw de moeder is van het kind. De Bijenkorf aan de Dam in Amsterdam dateert van 1913. De balustrades voldoen aan alle veiligheidsnormen, zo benadrukte een woordvoerster van het concern. Het filiaal werd gisteren ontruimd en gesloten, maar is vanochtend weer open gegaan. Medewerkers van Slachtofferhulp zijn nog aanwezig voor het winkelpersoneel.

Drukbezochte winkelcentra zijn in het verleden vaker opgeschrikt door dergelijke incidenten. Zo beroofde een 26-jarige man zich op 18 juni 2006 van het leven in het Eindhovense winkelcentrum Piazza Center. De man sprong van een tien meter hoge balustrade en belandde tussen winkelend publiek en terrassen. Op 16 februari 2001 zag een 27-jarige man kans een raam van de Hennes & Mauritz in winkelcentrum De Barones in Breda open te zetten en naar beneden te springen. Hij viel circa tien meter naar beneden en overleed later aan een schedelbasisfractuur.

Het incident van gisteren was het tweede in de Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf. In 1996 sprong een man over een balustrade en landde bovenop een vrouw. Zij liep daardoor een dwarslaesie op. Eerder dit jaar overleed een man die aan de buitenzijde van het gebouw op de Dam sprong. Naar aanleiding van de incidenten wordt de situatie in de Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf nader bekeken.

Het Haagse gemeentehuis en diverse psychiatrische klinieken in Nederland hebben na verschillende ‘springincidenten’ al maatregelen getroffen, zoals het ophangen van netten.