Vijftien minuten op de Dam: bekeuring

Een bekeuring omdat je je langer dan vijftien minuten in een ‘noodgebied’ ophoudt. Dit overkwam fotograaf Theo Niekus. Omdat Niekus bezwaar heeft aangetekend moet hij vrijdag voor de rechter verschijnen. „Merkwaardig en onaangenaam”, vindt Lucette Bronk, directeur van de FotografenFederatie, de overkoepelende organisatie van vier beroepsverenigingen van professionele fotografen.

Op 20 juni werd Niekus door de politie bekeurd omdat hij zich ‘zonder redelijk doel’ zou ophouden op straat. De fotograaf bevond zich rond 14.00 uur op de hoek Dam-Damstraat, wat een ‘noodgebied’ zou zijn.

In een noodgebied heeft de politie meer bevoegdheden om mensen die overlast geven aan te pakken. Een woordvoerder van de politie zegt dat Niekus „niet kenbaar” wist te maken dat hij journalist is. Niekus maakt al jaren foto’s van passanten en straatbeelden. In 2005 verscheen zijn fotoboek ‘Damrak’.

De straatfotograaf kreeg twee weken geleden een ‘aanvulling/verbeterde oproeping’. Hij zou zich „tegen de wil van de bewoners” hebben opgehouden „in een portiek welke toegang geeft tot een particuliere woning.”

De FotografenFederatie zal zorgen voor juridische bijstand. „Fotografen hebben de vrijheid om op straat te fotograferen wat ze willen. Niekus heeft geen enkele wet overtreden”, aldus Bronk.

Niekus heeft met straatmuzikant Trevor Oosterling een website opgezet over de „enorm toegenomen bemoeizucht van politie en andere ordehandhavers in de openbare ruimtes van Amsterdam.”

De website van Niekus: www.politie-intimidatie.nl/