Twee nieuwe gezichten in hart van macht China

In China zijn gisteren de nieuwe leiders van de Chinese communistische partij aan het volk voorgesteld. Belangrijkste nieuwkomers zijn Xi Jinping en Li Kequiang. „We verwelkomen twee jonge mannen in het politburo”, aldus president Hu in de Grote Hal van het Volk. Xi, nu nog partijchef van de machtige havenstad en het financieel centrum Shanghai, en Li, hoofd van de communistische partij in de noordelijke provincie Liaoning, zijn respectievelijk 54 en 52 jaar oud.

Een dag eerder was al bekend geworden dat vicepresident Zeng Qinghong en twee andere vertrouwelingen van oud-partijleider Jiang Zemin zouden opstappen. Hun vertrek wordt gezien als een verandering in de samenstelling van het Chinese leiderschap ten gunste van de huidige president Hu.

Hu’ s voorganger Jiang propageerde tijdens zijn presidentschap (1989-2002) ongebreidelde groei, zonder oog te hebben voor het milieu en de sociale problematiek die samenhangt met de groeiende kloof tussen arm en rijk. Hu staat een meer conservatieve en evenwichtige politiek voor ogen. De nieuwkomers Xi en Li moeten hem helpen dat beleid uit te dragen.

Li Keqiang wordt door sommigen gezien als het politieke en persoonlijke evenbeeld van Hu Jintao. De gematigde Xi Jinping, getrouwd met een populaire zangeres, heeft minder stevige banden met Hu Jintao. Hun promotie tot het selecte gezelschap van in totaal negen leden van het permanente comité van het politburo van de communistische partij – het belangrijkste machtsforum in China – betekent dat zij zich de komende vijf jaar achter de coulissen mogen warmlopen voor de opvolging van partijleider Hu in 2012. Dan houdt de communistische partij naar verwachting haar Achttiende Congres – opnieuw voor een belangrijk deel achter gesloten deuren.

Wie van de twee kroonprinsen de absolute top bereikt, zal waarschijnlijk pas dan duidelijk worden.