Top Hagemeyer: cijfers bewijzen dat bod te laag is

Handelshuis Hagemeyer zet zichzelf niet te koop. Dat heeft topman Rudi de Becker vanmorgen nog eens herhaald bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Twee weken geleden bracht de Franse branchegenoot Sonepar een ongevraagd indicatief bod op Hagemeyer uit van 4,25 euro per aandeel, wat Hagemeyer waardeert op 2,5 miljard euro. Dat bod werd vanmorgen door De Becker opnieuw bestempeld als „veel te laag”.

„We zijn verplicht om alle eventuele biedingen op ons bedrijf te bestuderen, in het belang van onze aandeelhouders en andere betrokkenen. Maar we willen het bedrijf niet in de etalage zetten”, aldus De Becker. Hij onderbouwde zijn oordeel dat het bod te laag is met de kwartaalcijfers. „Door de enorme verbetering van de resultaten sinds 2003 is Hagemeyer significant meer waard dan het bod van Sonepar.”

Hagemeyer, dat handelt in technische materialen, behaalde in het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,63 miljard euro, 3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten steeg de omzet sterker dan verwacht. Overnames en desinvesteringen droegen 13 miljoen euro bij aan de omzet, terwijl wisselkoerseffecten de omzet met 16 miljoen euro drukten. Hagemeyer had vooral last van de zwakke dollar. De koers lag rond het middaguur op 4,82 euro, ruim 2 procent hoger dan gisteren.

In 2003, het jaar dat Hagemeyer op het nippertje werd gered door banken, leed het bedrijf een verlies van 318 miljoen euro. Vorig jaar boekte het handelshuis een winst van 140 miljoen euro. „Dat geeft het succes van onze strategie weer. We blijven dan ook onze aandacht vestigen op de uitvoering daarvan”, aldus De Becker vanmorgen.

Volgens de topman, die al eerder had aangekondigd dat hij in april volgend jaar vertrekt, wordt het beleid gesteund door de grootaandeelhouders, met uitzondering van Sonepar, dat inmiddels ruim 10 procent van de aandelen bezit.

Sommige analisten verwachten dat er tussen Sonepar en Rexel, de twee grootste technische handelshuizen ter wereld, een overnamestrijd zal losbarsten om Hagemeyer.