Televisie Voorkeur

Gordon Kaye als René in de aflevering Hot money van ‘Allo ‘allo!. Het geroofde geld blijkt van Herr Flick en de Gestapo te zijn. René verbergt het geld in een koekoeksklok. BBC2, 23.25-23.50u. Gordon Kaye

Actualiteiten

EénVandaag. Wederopbouw in Afghanistan. Oorlogsjournalist Arnold Karskens reisde zonder militaire begeleiding door het verscheurde land en bracht in kaart hoe het staat met het voornaamste doel van de Nederlandse missie, de opbouw van Uruzgan. Verder: op cursus voor het verzorgingshuis. Voor ouderen die volkomen afhankelijk zijn geworden van thuiszorg en familie is het verzorgingshuis vaak onontkoombaar. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Nederlandse Koerden in de PKK. Wat beweegt Koerdische jongeren die in Nederland zijn opgegroeid om te besluiten hun leven hier op te geven en te gaan vechten bij de PKK? Er zijn al verschillende Nederlandse Koerden naar het bergachtige grensgebied tussen Turkije en Irak vertrokken om niet meer terug te keren, maar te strijden voor de Koerdische zaak. Netwerk spreekt met hun familieleden in Nederland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Nieuwe feiten over de decembermoorden in 1982 in Suriname. Twee ooggetuigen doen hun verhaal. Ned.2, 22.15-22.50u.

cultuur

Uitvaart Jan Wolkers. Rechtstreeks verslag van de uitvaartbijeenkomst van Jan Wolkers, die afgelopen vrijdag overleed. Voorafgaand aan de crematie op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam vindt een uitvaartbijeenkomst plaats, die de NOS onder de titel Afscheid van Jan Wolkers rechtstreeks uitzendt. Ned.1, morgen, 15.30-16.45u. In verband met het overlijden van Wolkers herhaalt de NPS in Het uur van de wolf de documentaire De onverbiddelijke tijd. Ned.2, 23.30-0.30u. De KRO zendt het portret dat Profiel eerder dit jaar van de schrijver maakte, De schrijver en de dood, nogmaals uit. Ned.1, morgen, 14.55-15.30u.

Informatief

Galileo. Voor de Leidse deskundige Gerarld Woerlee zijn bijnadoodervaringen hallucinaties van een stervend brein. Andere wetenschappers denken dat bijnadoodervaringen mensen meevoeren naar een andere dimensie. Eén van hen is de Nederlandse cardioloog Pim van Lommel. Volgens hem zijn de hersenen niet de producent, maar de ontvanger van het bewustzijn en is de dood niet het einde. Ned.2, 22.50-23.25u.

documentaire

The Beatles in Help! Documentaire over de tweede film die The Beatles maakten, Help! Met een kijkje achter de schermen en interviews met regisseur Richard Lester en actrice Eleanor Bron. BBC2, 00.20-00.50u.

The extraordinary Equiano. Documentaire over de zwarte slaaf Olaudah Equiano, die erin slaagde met een blanke vrouw te trouwen en een Britse gentleman te worden. BBC2, 00.50-01.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De legendarische Nederlandse band CCC Inc, met Joost Belinfante, Huib Schreurs, Jaap van Beusekom en oud-Doe Maar-muzikanten Jan Hendriks en Ernst Jansz, is springlevend. Verder: negen Nederlanders hebben in India les gehad van één van India’s bekendste choreografen en geleerd om in een Bollywood-film te dansen. Presentator is Matthijs van Nieuwkerk, tafeldame is Aaf Brandt Corstius. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Andries Knevel blikt met Dione de Graaff van NOS Sport vooruit op het komende schaatsseizoen. Andere gasten zijn Sharon Kips, winnares van de X Factor, die de sloppenwijken van Sao Paulo bezocht, opiniepeiler Maurice de Hond en tv-presentator Marion Lutke, die in India was na de grote overstromingen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Onder anderen Henk Kamp, ex-minister van Defensie en nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, is te gast. Hij vertelt over zijn kapotte knie die inmiddels is hersteld en over de ontwikkelingen binnen zijn partij. Verder schuift Idols-jurylid Gordon aan en vertelt bioloog Frans de Waal over apen en de menselijke moraal. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Opgelicht. Norbert Bootsveld noemt zichzelf een geslaagd ondernemer. Zo zegt hij een goedlopend restaurant in Groningen te runnen en een grootheid in de evenementenorganisatie te zijn. Maar in werkelijkheid is de 32-jarige Bootsveld een geflopte zakenman die zijn medewerkers, leveranciers en zelfs vrienden en familie voor duizenden euro’s oplicht. Ned.1, 21.05-21.45u.

amusement

The grumpy guide to... Money.Waarom kost het nog steeds drie dagen om geld op je eigen rekening te zetten en krijg je bankemployees nooit te spreken? En waar komt de plotselinge populariteit van ‘bling’ vandaan? BBC2, 23.00-23.30u.

film

Film 2007. David Cronenberg over zijn nieuwe thriller Eastern promises en Michael Moore over zijn nieuwe documentaire Sicko. BBC1, 0.20-0.50u.

Sport

Champions League. Voorbeschouwing, liveverslag en nabeschouwing van de wedstrijd in de UEFA Champions League tussen PSV en Fenerbahçe. Ned.3, 20.10-23.00u.