Serviërs dreigen Bosnië lam te leggen

De Bosnische Serviërs dreigen Bosnië lam te leggen door al hun politici en ambtenaren uit de centrale instituten terug te trekken, als internationaal Bosnië-bestuurder Miroslav Lajcak niet binnen enkele dagen een omstreden wet intrekt. Lajcak heeft gisteren gezegd niet voor het dreigement te zwichten.

Lajcak legde de Bosniërs eind vorige week een wet op om het werk van de regering te vergemakkelijken. In de wet staat onder andere dat de regering wetten kan aannemen met een simpele meerderheid van de aanwezige ministers. Met die maatregel wil de Slowaakse diplomaat een eind maken aan de praktijk van vooral de Bosnische Serviërs om onwelgevallige wetten te torpederen door gewoon weg te blijven van kabinetszittingen, waardoor het quorum ontbreekt.

Lajcak verplichtte in zijn van boven opgelegde wet ook het Bosnische parlement om voor 1 december met regels te komen om het besluitvormingsproces te vereenvoudigen.

De Bosnische Serviërs reageerden woedend. Zij betogen dat Lajcak in Bosnië zit om het vredesakkoord van Dayton, dat in 1995 een eind maakte aan de Bosnische oorlog, uit te voeren en niet om het te interpreteren, en veroordeelden zijn „dictatuur”. Zij dreigden de centrale instanties lam te leggen. Een aantal vakbonden van de Bosnische Serviërs riep gisteren op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en de Servische werknemers van de Bosnische spoorwegen kondigden een symbolische staking van vijf minuten aan.

Bosnië-bestuurder Lajcak zei gisteren dat zijn maatregel niet tegen de Serviërs is gericht en dat hij van Bosnië een beter functionerende staat wil maken. Hij heeft Bosnië eerder omschreven als een falende staat en als ‘het zwarte gat’ van Europa.

Volop steun kregen de Bosnische Serviërs gisteren van de drie regeringspartijen in Servië. Het verst ging de Democratische Partij van Servië (DSS) van premier Vojislav Koštunica, die Lajcak beschuldigde van pogingen om de instituten van de Servische Republiek in Bosnië – de entiteit van de Serviërs – „op brute wijze af te schaffen”. Hij zou Bosnië daarmee „destabiliseren”. De Democratische Partij (DS) van de Servische president Boris Tadic liet weten dat Lajcaks besluit „de deur opent naar een nieuwe, gevaarlijke crisis”. (Reuters, AP, VIP)