Rijke hommage aan Robert Long

Vrienden en collega’s hielden gisteravond in Rotterdam een hommage aan de vorig jaar overleden zanger Robert Long.

Robert Long had gisteren zijn 64ste verjaardag moeten vieren. Maar in plaats daarvan vond gisteravond in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam een hommage plaats aan de zanger en liedjesschrijver die in december vorig jaar stierf aan buikvlieskanker. Een groot aantal artiesten, rijkelijk begeleid door een 28-koppig orkest van Longs vaste orkestleider Koos Mark, zong repertoire dat vooral ’s mans veelzijdigheid demonstreerde – van protestliederen tegen gezag, kerk en milieuvervuiling via liefdesliedjes tot vrolijke feestnummers.

Simone Kleinsma (héél mooi in Flink zijn), Lenette van Dongen, Joke Bruijs, Willeke Alberti, Gerard Cox (met een sardonisch Jezus redt) en Richard Groenendijk lieten horen hoe goed Long ook door anderen kan worden gezongen. Maar minstens zo verrassend waren de door Albert Verlinde aangeheven meezingmedley en het crooner-achtige optreden van Carlo Boszhard, beiden beter bekend als tv-presentator. Rob van de Meeberg speelde een schrijnende monoloog die Long ooit schreef voor Leen Jongewaard, en Rob de Nijs zong, met projectie van een oude tv-opname, een duet met Robert Long. En het olijk swingende Deep River Quartet, waarmee Long dit seizoen een theatertournee had willen maken, kwam met het lang vergeten Let's try to make another world dat in 1973 zijn laatste Engelstalige nummer was. Onverwacht was het optreden van Jan Keizer, zanger van de onlangs opgeheven popband BZN. Hij had ook nog een primeur: het nooit eerder opgevoerde lied De lage landen dat Robert Long voor hem had geschreven.

Eigenlijk was ook het Amsterdams Kleinkunstfestival van plan volgend voorjaar een hommage aan Robert Long te wijden. De eerste contacten daarover waren vorig najaar nog met hemzelf gelegd. Maar dat gaat na gisteravond niet door. „Het heeft geen zin te proberen deze avond nog eens dunnetjes over te doen,” zegt AKF-directeur Evert de Vries. „Dan moeten dezelfde mensen wéér belangeloos op te treden.”

De opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis. Omroep Max zendt de show op 29 december uit. Mede-organisator Kristof Rutsaert, die twee jaar geleden met Long trouwde, hoopt ook nog „iets te doen” met een halve musical die zijn man achterliet.