Pubereten (2)

Close-up of potato chips. Jupiterimages

Het is tegenwoordig bijna onvoorstelbaar. Als kind kregen wij vroeger thuis af en toe chips bij het avondeten in plaats van aardappelen.

Mijn moeder was een zeer begenadigd kok en niets wat haar te gek. Tenslotte leerde ik door haar al op jonge leeftijd couscous, verse ravioli en risotto eten, en dan praat ik over eind jaren zestig toen deze gerechten nog helemaal niet ingeburgerd waren. Maar als ze dan een keertje een avond makkelijk wilde doen, dan schudde ze een zak chips leeg in een schaal en zette dat – hop! – midden op tafel, samen met in plakken gesneden tomaat en een schnitzel.

Zelf heb ik mijn kinderen nooit chips voorgezet bij het avondeten. Wel zo nu en dan zakje tussendoor, maar niet als semi warme hap. Dat zouden ze wel willen! Maar ik ben van mening dat ze al genoeg zoute vettigheid binnenkrijgen en bovendien ben ik zelf geen groot liefhebber van chips.

Mijn zoon daarentegen heeft totaal geen probleem om dagelijks een hele zak weg te werken. Als hij de kans zou krijgen... Overigens is hij een zeer kritische chipseter en zijn er eigenlijk maar één of twee merken die hij eet. Kom als ouder vooral niet met de foute chips thuis, want dan had je beter helemaal zonder knisperende zak thuis kunnen komen.

Er zijn wel andere chips die ik ze voorzet: appelchips, bietenchips, en favoriet is de pizzachips die ik ooit leerde maken door het boek Wappaz van Christer Elfving. De bloem type 00 die in het recept wordt gebruikt, is bloem met een uitmalingsgraad van 50 procent. Dit houdt in dat 100 kilo graan – door een aantal keer te malen en zeven waardoor zemelen en kiemdeeltjes verdwijnen – 50 kilo meel oplevert. Het is bij uitstek geschikt voor zacht elastisch deeg zoals voor pizza en verse pasta. Vandaar dat het ook vooral in de Italiaanse keuken wordt gebruikt. Semolina is fijn griesmeel van harde (durum) tarwe.

Pizzachips:

200 g bloem, type 00 (te koop bij Italiaanse winkels)

200 g semolina (ook in de Italiaanse winkel)

2 theelepels fijn zeezout

1 theelepel cayennepeper

2 eieren en 1 eidooier

tomatensaus, gemaakt van een blik gepelde tomaten, oregano en eventueel uitgeperste verse knoflook

bakpapier

Meng de bloem en semolina samen met het zeezout en de cayennepeper. Voeg de eieren toe en kneed het deeg tot het stevig en elastisch is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uurtje rusten. Draai het deeg vervolgens door de pastamachine in de fijnste stand. Of rol het heel dun uit op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de plakjes deeg daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de tomatensaus, snijd de plakjes in driehoekjes. Verwarm de oven voor op 135 graden en bak de chips 20 minuten tot ze krokant zijn.

Praat mee over pubereten op www.nrc.nl/kokenetc

Janneke is op vakantie. Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam, vervangt haar deze week.