Oud-BVD`er Paul H. veroordeeld tot twee jaar celstraf

Den Haag. De rechtbank in Den Haag heeft oud-BVD`er Paul H. gisteren veroordeeld tot twee jaar cel voor het na zijn ontslag meenemen van staatsgeheime documenten. De rechtbank achtte onvoldoende bewezen dat hij die documenten ook zou hebben doorgespeeld aan dagblad De Telegraaf. Twee andere verdachten, zakenvrienden van H., werden door de rechtbank vrijgesproken. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij ervoor gezorgd dat de vertrouwelijke stukken over corruptie bij politie en justitie bij De Telegraaf terechtkwamen. Tegen Paul H. had justitie vijf jaar cel geëist. Paul H. was tot vlak voor zijn vertrek in 2001 op de hoogte van belangrijke onderzoeken van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (voorganger van de AIVD), onder meer naar wapenleveranties aan Hezbollah en het `Mikado-onderzoek` naar de contacten van topcrimineel Mink K. met ambtenaren van justitie, politie en de fiscus. Eind jaren negentig was H. betrokken bij onderzoek naar topfunctionarissen van justitie, die contacten onderhielden in het circuit van pedoseksuelen. Uit onvrede over het stopzetten van dat onderzoek kreeg hij intern problemen.