Onderzoek naar burgerdoden

De Afghaanse onafhankelijke mensenrechtencommissie wil onderzoek doen naar burgerslachtoffers die zijn gevallen tijdens de gevechten in de buurt van Deh Rawod in Uruzgan, op 25 september. Dat zei de onderzoeksleider Rahim Nasrat van de commissie gisteren in het tv-programma Netwerk. In het gebied zijn ongeveer 65 nieuwe graven gedolven. Een onderzoeksteam van Defensie heeft de graven onlangs aangetroffen toen het de schade in het gebied onderzocht. Majoor Leo van het team zei in Netwerk dat het niet duidelijk is hoe de slachtoffers zijn overleden. Getuigen hebben hem gezegd dat explosieven de oorzaak waren. Hij vermoedt dat het dan gaat om bombardementen die deze dag werden uitgevoerd door vliegtuigen van de NAVO om de grondtroepen te ondersteunen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkende gisteren stellig dat op deze dag Nederlandse grondtroepen betrokken waren bij de gevechten. (ANP)