Nobel-winnaar op non-actief

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar James Watson, medeontdekker van de moleculaire stuctuur van DNA, is vrijdag op non-actief gesteld als directeur van het Cold Spring Harbor Laboratory in New York. Aanleiding zijn Watsons racistisch getinte uitlatingen in The Sunday Times op 14 oktober. Watson (79) zei dat hij „somber was over het perspectief van Afrika”, omdat „al ons sociale beleid is gericht op het feit dat hun intelligentie hetzelfde is als de onze”. Om toe te voegen dat hij hoopte dat iedereen gelijk was, maar dat „iedereen die ooit met zwarte werknemers te maken had gehad, ondervonden had dat dit niet waar was”. Na de eerste ophef bood Watson haastig zijn „onvoorwaardelijke verontschuldiging” aan „aan al diegenen die uit zijn woorden hadden begrepen dat het continent Afrika op een of andere manier genetisch inferieur zou zijn”. Watson liet zich eerder discriminerend uit over zwarten, vrouwen en homoseksuelen. (NRC)