Natuurlijk wil je altijd meer

Jonathan Ursem Foto Maarten van Haaff Jonathan Ursem, webredacteur van Quote. Amsterdam, 17 okt 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Jonathan Ursem (26) is webredacteur bij zakenblad Quote. Hij woont in Amsterdam.Brutomaandinkomen: 2.454 euro voor een baan van 38 uur per weekHypotheek: 915 euro brutoGas, water en licht: 100 euroZorgverzekering: 100 euroBoodschappen: 300 euro

Ben je tevreden met je salaris?

„Ik leef zoals ik zou willen leven, maar natuurlijk wil je altijd meer. Toen ik hier begon ruim een jaar geleden, na mijn studie bestuurskunde, werd er door collega’s gelachen om mijn salaris van 1.922 euro bruto. Gelukkig is mijn inkomen gestegen, elke keer als mijn halfjaarcontract verlengd werd. Maar het rendement blijft slecht in loondienst. Mijn collega’s zijn open over hun inkomsten, hoewel we het er niet vaak over hebben. Onze salarissen zijn in vergelijking met die in ons blad voorbijkomen toch lang niet zo interessant.

„Het is hier gebruikelijk om een nieuweling voor de lunch uit te nodigen en dan te vragen naar politieke voorkeur, het aantal keren vreemdgegaan én hoeveel hij verdient. Vreselijk kinderachtig en corporaal natuurlijk, en dat moet dus ook niet al te serieus genomen worden.”

Wat bedoel je met: het rendement is slecht in loondienst?

„Ik vind het prima om voor een baas te werken, maar je verdient in loondienst nooit wat je met een eigen onderneming zou verdienen. Het is mijn droom om ooit een eigen bedrijf op poten te zetten. Dat is het ultieme wat ik zou kunnen bereiken, of ik nu wc-papier of auto’s ga verkopen. Werken bij Quote, waar we vaak over ondernemers schrijven, heeft die wens wel aangewakkerd.”

Waar geef je je geld aan uit, afgezien van de vaste lasten?

„Ik ga graag op vakantie. Ik kom net terug uit de Provence, in november ga ik 2,5 week naar Zuid-Afrika en in januari naar Curaçao. Die reisjes vallen mee in kosten, want Zuid-Afrika betaalt mijn moeder en in de Provence verbleven we in het huis van de vader van mijn vriendin.

„Verder ben ik een echte impuls-koper. Altijd als ik langs een bloemenstal rijd, neem ik een bos mee. Omgerekend kosten die bloemen me zo’n 150 euro per maand, maar daar denk ik nooit over na, ik vind ze iets toevoegen aan mijn interieur. Net als mijn designertoys. Ik heb zo’n twintig van die designpoppetjes. Ik probeer er een mooie prijs voor te krijgen. Voor alles eigenlijk, ook kleding. Ik koop merkkleding altijd in de aanbieding, bij de Drie Dwaze Dagen bijvoorbeeld. Mij vind je dan vooraan.”

Marleen Luijt

Dit is de laatste aflevering van de rubriek Verdienen en Uitgeven.