Money honey = cijfermeisje? Valutavrouw? Dollardame?

„What is Wall Street?”. Vorige week, toen de nieuwe Amerikaanze tv-zender Fox Business begon, stond die vraag groot op de eigen homepage. Met de uitleg dat zodra je mensen die woorden hoort gebruiken, ze het niet alleen over de straat in New York hebben. Maar over de hele Amerikaanse economie. Mocht je dat niet weten.

moneyhoney.jpg
„What is Wall Street?”.

Vorige week, toen de nieuwe Amerikaanze tv-zender Fox Business begon, stond die vraag groot op de eigen homepage. Met de uitleg dat zodra je mensen die woorden hoort gebruiken, ze het niet alleen over de straat in New York hebben. Maar over de hele Amerikaanse economie. Mocht je dat niet weten.

Onderschat Fox Business niet. De grote broer (want een lief zusje kun je ’t toch echt niet noemen) Fox News wist CNN van de troon van meest bekeken Amerikaanse nieuws-zender te stoten, en, ingrijpender nog, andere tv-zenders mee te laten veranderen. CNN in Amerika laat tegenwoordig zonder moeite filmpjes zien over honden die een motorfiets kunnen besturen. Ik bedoel maar: Fox Business kan op termijn veranderen hoe we ons zakennieuws voorgeschoteld krijgen.

Dan is mijn vraag aan jou: moeten we ons daar zorgen om maken? Wil je graag dat economisch nieuws met een sausje van optimisme (über-cheerleading, noemt CNN het), met het zo simpel mogelijk voorschotelen van meningen over bedrijven, opgediend moet worden? Of beweeg je je zelf meer aan de andere kant van het spectrum, en kan je niet genoeg krijgen van kale kwartaalresultaten, interviews met ‘CEO’s’, en noem je een ‘overname’ ook liever een ‘fusie’ omdat dat aardiger klinkt voor de tegenpartij?

Als dat een te abstracte vraag voor je is, dan is deze misschien interessanter. Vandaag heb ik een stuk in de papieren krant over Fox Business. Daarin schrijf ik over de functie van ‘money honey’, de term die aan bevallige presentatrices op de beursvloer wordt gegeven. (Hierboven op de foto de bekendste money honey van het moment, Maria Bartiromo.) Hoe dan ook: hoe vertaal je dat? ‘Valutavrouw’ viel al snel af, hoewel het wel lekkerder bekt. Dollardame? Iemand betere suggesties?