Microsoft staakt oppositie tegen Brussel

Microsoft gaat zijn concurrenten toegang geven tot de besturingssoftware van computers die op Windows draaien. Wereldwijd zullen computergebruikers hiervan profiteren, terwijl de ontwikkeling van nieuwe software hierdoor naar verwachting een impuls zal krijgen.

De Amerikaanse softwaregigant heeft zich neergelegd bij de eisen die de Europese Commissie heeft gesteld om Microsofts misbruik te beperken van zijn machtspositie op de softwaremarkt, kondigde eurocommissaris Kroes van Mededinging gisteren in Brussel aan.

Microsoft heeft ingestemd met een drastische verlaging van rechten op zijn software-octrooien en geheime broncodes, en toegezegd software van andere producenten beter te laten aansluiten op de besturingssystemen van Microsoft. „Dit is een overwinning voor de consumenten. Vanaf vandaag voldoet Microsoft aan de eisen die we gesteld hebben. De positieve gevolgen hiervan zullen de komende jaren merkbaar zijn in de software-industrie”, zei Kroes.

Met de toezeggingen van Microsoft heeft de Europese Commissie een negen jaar durend juridisch conflict met de Amerikaanse softwaregigant gewonnen. „Het is spijtig dat het zo lang heeft geduurd, want al die tijd dat Microsoft niet voldeed aan wat wij vroegen, heeft de consument voor de kosten moeten opdraaien”, zei Kroes.

Microsoft gaf gisteren een verklaring uit waarin het bedrijf bevestigde niet langer tegen de besluiten van de Commissie in beroep te gaan. „We zullen nauw blijven samenwerken met de Commissie en de (software-)industrie om te zorgen voor een bloeiende en concurrerende omgeving voor informatietechnologie in Europa en de wereld”, aldus Microsoft.

De Europese Commissie veroordeelde Microsoft in 2004 voor machtsmisbruik op de markt van van besturingssystemen voor computers. De Commissie eiste dat microsoft informatie zou delen met andere softwareproducenten en een versie van Windows op de markt zou brengen zonder mediaspeler. Ook kreeg Microsoft een boete van 497 miljoen euro. In 2006 volgde een boete van 280 miljoen euro wegens het niet naleven van de eerste uitspraak.

Microsoft: pagina 15