Microsoft buigt voor eurocommissaris Kroes

Microsoft gaat de octrooirechten voor zijn software verlagen en andere softwareproducenten betere toegang verlenen tot zijn besturingssysteem voor computers. Dit heeft eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) gistermiddag in Brussel bekendgemaakt.

„Dit is een overwinning voor de consumenten. Vanaf vandaag voldoet Microsoft aan de eisen die we aan ze gesteld hebben. De positieve gevolgen hiervan zullen de komende jaren merkbaar zijn voor de software-industrie”, zei Kroes.

Met de toezeggingen van Microsoft heeft de Europese Commissie een drie jaar durend conflict met de Amerikaanse softwaregigant gewonnen. „Het is spijtig dat het zo lang heeft geduurd, want al die tijd dat Microsoft niet voldeed aan wat wij vroegen, heeft de consument voor de kosten moeten opdraaien”, aldus de eurocommissaris.

Kroes zei dat ze de afgelopen drie weken vrijwel dagelijks in direct contact heeft gestaan met Steve Ballmer, de topman van Microsoft. Tijdens een diner in een restaurant bij Wassenaar was ze met Ballmer tot overeenstemming gekomen. „Ik heb de rekening van het diner betaald”, zei Kroes desgevraagd.

De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU, veroordeelde Microsoft in 2004 voor machtsmisbruik op de markt van besturingssystemen voor computers. De Commissie eiste dat Microsoft informatie zou delen met andere sofwareproducenten, een versie van Windows op de markt zou brengen zonder mediaspeler, en legde een boete op van 497 miljoen euro. In 2006 volgde een boete van 280 miljoen euro wegens niet-naleving van de eerste uitspraak. Kroes kondigde aan geen nieuwe boetes aan Microsoft op te leggen, maar de uitspraken uit het verleden wel af te willen dwingen.