Laag drankgebruik op zwarte school

Ouders die niet willen dat hun kinderen gaan drinken, kunnen hen het beste naar een zwarte middelbare school sturen. Nederlandse kinderen die op school zitten met veel Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse leerlingen, drinken minder alcohol dan hun leeftijdgenoten op witte scholen. Dit blijkt uit onderzoek van de Utrechtse sociologen Frank Tubergen en Anne-Rigt Poortman. De meeste middelbare scholen in de grote steden zijn overwegend ‘zwart’ of ‘wit’.

Dit is één van de resultaten uit een onderzoek onder ruim 30.000 autochtone leerlingen en bijna 3.000 allochtone scholieren. Het resultaat suggereert volgens de onderzoekers „simpel gezegd dat kinderen op overwegend zwarte scholen geconfronteerd worden met vriendjes die op een vrij strikte manier zijn gesocialiseerd (alcohol mag niet) terwijl kinderen op witte scholen in een omgeving komen waarin men zegt: drink maar lekker!”

Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat allochtone jongeren veel minder drinken dan autochtone. De islamitische achtergrond is bepalend: Turkse en Marokkaanse jongeren drinken veel minder dan Surinaamse die weer iets minder drinken dan autochtonen. Dertig procent van de Turkse scholieren heeft eens gedronken en 15 procent van de Marokkaanse, tegen 79 procent van de autochtonen en 66 procent van de Surinaamse.

Die conclusie is logisch want moslims mogen niet drinken. Een kanttekening is dat het voor islamitische scholieren ‘sociaal onwenselijk’ is om te melden dat ze drinken terwijl autochtone leerlingen dat soms juist stoer vinden. Van de autochtone scholieren zegt 33 procent de afgelopen maand dronken te zijn geweest, tegen 8 procent van de Turken en 6 procent van de Marokkanen.