Kosovo en Servië geen stap dichter tot elkaar

Wenen, 23 okt. Tijdens een nieuwe ronde van direct overleg tussen Serviërs en Kosovo-Albanezen - onder leiding van de internationale trojka - zijn de partijen gisteren in Wenen geen stap dichter bij elkaar gekomen. De drie diplomaten van de trojka presenteerden een lijst met veertien punten waarover ”potentieel overeenstemming kan worden bereikt”. Daarin komt het woord `onafhankelijkheid` - de eis van de Kosovaren - niet voor, en wordt gesteld dat een terugkeer naar de situatie voor 1999 - toen Servië in Kosovo de dienst uitmaakte - onmogelijk is en dat een `fysieke aanwezigheid` van Servië is Kosovo wordt uitgesloten. De Serviërs presenteerden hun voorstel voor de maximale autonomie die ze Kosovo willen toestaan - een voorstel dat de Kosovaren afwezen. Op 5 november wordt verder gepraat.