Koersen van Aziatische munten lopen verder op

De koersen van Aziatische munten lopen op. Centrale banken komen in een spagaat terecht: om de inflatie te beteugelen schaden ze de export.

De Indiase rupee liep dit jaar 12 procent op ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit is meer dan alle 26 economen die Bloomberg begin dit jaar raadpleegde voorspelden. De Chinese yuan steeg 3,9 procent, de snelste waardetoename sinds China de harde koppeling met de dollar losliet in 2005. De Singaporese dollar bereikte de hoogste koers ooit na de snelste koerswinst op maandbasis sinds 2001.

Door toe te laten dat hun munten sterker worden, proberen Aziatische landen de kosten terug te brengen van de import van grondstoffen die nodig zijn voor hun florerende economieën, zoals steenkool, ijzererts en tarwe. Het risico dat ze daarbij lopen is dat de goederen die ze produceren te duur worden. In China liepen de consumentenprijzen in augustus bijvoorbeeld op met 6,5 procent, de hoogste inflatie sinds 1997.

„Aziatische centrale banken proberen de zware druk van exporterende bedrijven om hun munten goedkoop te houden in balans te brengen met het bewaken van de inflatie”, zegt Kenneth Rogoff, hoogleraar economie aan Harvard en voormalig hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Chinese nationale bank verhoogde de rentetarieven dit jaar al vijf keer, terwijl de Indiase nationale bank de tarieven zeven keer verhoogde in de afgelopen twee jaar. Toch is de Chinese geldhoeveelheid de laatste drie maanden met meer dan 18 procent gestegen.

De lonen in India zullen dit jaar naar verwachting gemiddeld 14,5 procent stijgen, de grootste stijging in heel Azië, en dat al voor het tweede achtereenvolgende jaar, aldus cijfers van Hewitt Associates, een internationaal adviesbureau op het gebied van personeelszaken.

De Chinese aankopen van dollars pompten yuan in de economie, terwijl de valutareserves in het derde kwartaal met 101 miljard dollar toenamen tot 1.430 miljard, de grootste valutareserves van de wereld. Die van India stegen in dezelfde tijd met 34 miljard dollar – een nieuw kwartaalrecord – tot 248 miljard.

De Centrale banken in Singapore, Taiwan en Korea hebben hun interventies de laatste maanden beperkt in wat beschouwd kan worden als een beweging naar sterkere munten in de regio, zegt Jens Nordvig, strateeg bij zakenbank Goldman Sachs. Zowel Goldman Sachs als Morgan Stanley hebben deze maand hun prognoses voor zes belangrijke Aziatische munten verhoogd.

De munten in Azië stijgen zo snel dat fabrikanten van beleidsmakers de garantie eisen dat hun export concurrerend blijft. De groei van de Indiase export vertraagde tot 14,4 procent in de eerste acht maanden van dit jaar, tegen 22,4 procent in dezelfde periode vorig jaar. „Als de stijging van de rupee doorgaat, zullen mensen hun baan verliezen”, zei Ganesh Kumar Gupta, voorzitter van de Federation of Indian Exporters. De Indiase munt steeg vorige maand 2,6 procent, ondanks dat de centrale bank de grootste hoeveelheid dollars kocht sinds 2000. De klim van de rupee hielp wel om de Indiase inflatie te beteugelen. Deze liep op jaarbasis terug naar 3,4 procent in september, tegen 6,7 procent in januari.

Aziatische centrale banken die hun munten sneller in waarde willen laten stijgen, krijgen steun van buitenlandse investeerders die geld terugpompen in de opkomende economieën. Beursindices in China, de Filippijnen, Indonesië en Singapore bereikten de afgelopen weken nieuwe records. „Mensen beginnen te beseffen dat de Aziatische munten enorm ondergewaardeerd zijn”, zegt Paul Barrett, hoofd valutahandel bij JP Morgan Chase, goed voor zo’n 430 miljard dollar aan valutahandel. „Aziatische munten zijn goedkoop.” (Bloomberg)