Jonge liberalen beginnen beweging uit onvrede

Vice-voorzitter Machteld Vlaanderen is uit de JOVD gestapt en heeft, in navolging van Verdonk, een alternatieve beweging voor jonge liberalen opgericht.

Het vertrek van Rita Verdonk uit de VVD heeft voor een scheuring gezorgd in de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Vice-voorzitter Machteld Vlaanderen, sympathisant van Verdonk, begint een nieuwe jongerenorganisatie ‘met oriëntatie op de rechtervleugel’.

Zondag zegde voorzitter Sabine Koebrugge het vertrouwen in Vlaanderen op, vanwege haar uitspraak in De Telegraaf twee dagen eerder: „Onze leden sympathiseren met de ideeën van Rita.” Volgens de krant bood zij met andere sympathisanten Verdonk een partijlogo aan voor Verdonks nieuwe beweging Trots op Nederland.

Reden voor het hoofdbestuur van de JOVD om haar vertrek te eisen. „Zij heeft niet de JOVD-mening uitgedragen,” verklaart JOVD-voorzitter Sabine Koebrugge. „We hebben duidelijke afspraken gemaakt dat we niet meedoen in de poppetjesdiscussie. Vlaanderen weet dat en heeft daar mee ingestemd. Nu schendt ze die afspraak.” Koebrugge zegt verder niet over één nacht ijs te zijn gegaan. Er waren ook klachten over het mediabeleid, waar Vlaanderen als portefeuillehouder voorlichting verantwoordelijk voor was.

Hoewel Vlaanderen zegt verkeerd geciteerd te zijn in De Telegraaf, blijft zij vierkant achter de uitspraak staan. Maar ze ontkent iets te maken te hebben met het partijlogo voor Verdonk. „Ik heb Rita enkel een fles wijn gegeven”, aldus Vlaanderen, die oud-medewerker is in het campagneteam van Verdonk.

Samen met andere opgestapte JOVD-kaderleden start Vlaanderen nu een nieuwe jongerenorganisatie. „Het wordt een nieuwe, brede beweging voor alle ondernemende jongeren die zich kunnen vinden in het liberalisme. Deze zal onafhankelijk zijn en niet gelieerd aan een partij.” Een scheuring in de JOVD is „een feit”, zegt Vlaanderen. „Dit is echt achterlijk voor een liberale, onafhankelijke jongerenorganisatie.” Vlaanderen zegt dat er veel onvrede is over het huidige JOVD-beleid. „Dit gaat om een links-rechtsdiscussie,” zegt ze. „Het bestuur heeft meer met Mark Rutte. Ze proberen mij en anderen die sympathiseren met Rita, monddood te maken.”

Roel Martens gaat mee naar de nieuwe beweging. Over twee weken zou hij benoemd worden als voorzitter van de JOVD-afdeling Delft, maar door „een gebrek aan onafhankelijkheid bij de JOVD” ziet hij daarvan af. „Voordat Rita uit de partij stapte was het al moeilijk je voor haar uit te spreken. Nu is dat nog erger. De onafhankelijkheid houdt blijkbaar op als je je op de rechtervleugel begeeft.” Met de nieuwe beweging wil Martens de hele rechterflank te gaan bedienen.