Internet Weblog van de dag

Bloedbad Pakistan. Na de bomaanslag op de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto (waarbij 134 mensen omkwamen) schrijft Newsweek deze week in een boeiend omslagverhaal dat de regering van Pakistan het bloedbad aan zichzelf te wijten heeft. Dat blogt Juurd Eijsvoogel op weblog Wereld waarop links staan naar spraakmakende stukken op het gebied van de internationale politiek en grensoverschrijdende problemen. Hij citeert uit het artikel: „Pakistani leaders created the Islamist monster that now operates with near impunity throughout the country. Militant Islamist groups that were originally recruited, trained and armed by Pakistan’s Inter-Services Intelligence agency (ISI) have since become Islamabad’s deadliest enemies.” (En welke westerse grootmacht steunt op zijn beurt Pakistan ook alweer?)

„Today no other country on earth is arguably more dangerous than Pakistan. It has everything Osama bin Laden could ask for: political instability, a trusted network of radical Islamists, an abundance of angry young anti-Western recruits, secluded training areas, access to state-of-the-art electronic technology, regular air service to the West and security services that don’t always do what they’re supposed to do.”

Zie voor meer informatie:nrc.nl/wereld