Helaas, de pindakaas is op

Werknemers van Unilever leggen morgen het werk neer.

Volgens vakbondsleider Vermaat is Unilever in paniek en de topman een idioot.

Rotterdam. - Als de fabriek van Calvé-pindakaas in Delft nog even staakt, krijgt Nederland een tekort aan dit broodbeleg. Mogelijk moeten supermarkten deze week al ‘nee’ verkopen aan hun klanten.

‘Nee’ is ook de leuze van de stakers morgen bij de landelijke actie van de vakbonden om banen te behouden bij levensmiddelenbedrijf Unilever (Ola, Omo, Dove). Het ‘nee’ staat op posters op een potje pindakaas, in plaats van het woord Calvé.

Drie van de zes fabrieken in Nederland moeten dicht, zei Unilever twee weken geleden. De bonden stellen dat ze goed draaien. De animo om te demonstreren is groot, omdat kort voor de bekendmaking van de reorganisatie de cao-onderhandelingen werden afgebroken.

Bestuurder Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten heeft het vertrouwen in de leiding verloren. „Unilever is in paniek, omdat de omzet te weinig groeit. De Calvé-fabriek uit 1884 heeft altijd prima gedraaid. Nu moet hij dicht, omdat die idioot die er twee jaar zit (topman Patrick Cescau, red.) dat opeens vindt.”

Unilever zegt dat de drie fabrieken een te lage productiviteit hebben.

Vermaat: „Unilever heeft een rekencentrum in het Zwitserse Schaffhausen, die uitmaakt waar de kosten en baten van fabrieken worden geboekt. Ze leggen de extra kosten door extra productie bij ons neer, maar de winst daarvan gaat naar Schaffhausen.”

Waarom doen ze dat?

„Europa groeit niet meer en ze willen nu alles richten op Azië. Dus creëren ze argumenten om sluiting van tientallen fabrieken in Europa erdoor te drukken. Terwijl die fabrieken in Nederland heel efficiënt draaien.

„Unilever is in de problemen gekomen door de opkomst van huismerken en uitbesteding van taken. Daardoor is de interne communicatie erg slecht. Soms geeft ‘Schaffhausen’ opdracht een grondstof in te kopen, terwijl er ergens anders in Europa in een pakhuis tonnen van dat spul ligt.”

„Unilever spekt de winst met kortetermijnmaatregelen. Door veel uitzendkrachten. Door geen 50 miljoen euro te storten in het pensioenfonds. En ze verdienen tientallen miljoenen met de verkoop van bedrijfsterreinen als de fabrieken zijn gesloopt.”

Is er een alternatief voor de reorganisatie?

„Met een adviesbureau hebben we plannen opgesteld, waarmee alle Nederlandse fabrieken goed winstgevend open kunnen blijven. Unilever heeft geen kosten-, maar een groeiprobleem. Toch snijden ze in de kosten.

„Maar Unilever weigert te discussiëren over ons plan. Ik neem het ze kwalijk dat ze niet naar argumenten luisteren. Het is flink mis in de verhouding tussen Unilever en personeel.”

Jullie houden morgen een demonstratie in Rotterdam. Wat zijn de eisen?

„Uitvoering van de banenplannen van de ondernemingsraad, intrekken van de voorstellen voor de nieuwe cao door Unilever en een baangarantie voor drie jaar.

„In hun streven naar winstmaximalisatie gaan Unilever, en ook andere bedrijven, voorbij aan het langetermijnbelang van werknemers. En van particuliere aandeelhouders.”

Unilever geeft hierop geen commentaar.