Discovery breidt ruimtestation uit

Rotterdam, 23 okt. Vanmiddag om 17.38 uur zal het ruimteveer Discovery gelanceerd worden vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Na discussies vorige week over beschadigingen aan drie hittewerende panelen op de vleugels van het veer, hebben NASA-ingenieurs het groene licht gegeven. De Discovery gaat, voor het eerst sinds 2001, het International Space Station uitbreiden. Het veer zal het `knooppunt` Harmony brengen, dat de doorgang moet vormen van het bestaande Amerikaanse Destiny-laboratorium naar het Europese Columbus-lab (dat in december omhoog moet gaan) en de Japanse Kibo-experimenteerruimtes (die volgende jaar arriveren). Harmony werd gebouwd in Italië en zal worden aangekoppeld onder leiding van de Italiaanse astronaut Paolo Nespoli. Verder zal tijdens deze missie alvast de stroomvoorziening voor de nieuwe labs worden aangelegd. Dat alles brengt een herschikking van de zonnepanelen met zich mee en vijf ruimtewandelingen.